Sista snön?

Jag vet att jag i vintras tjatade om att jag gillade snö, det gör jag fortfarande. Även om jag kanske muttrar lite nu när det snöar och man vill har vår, så är snö bättre än regn tänker jag. Nu med snön som kom inatt så har vi nog kanske ändå sett säsongens sista snö, men vem vet…

Snö bättre än regn

Jag tänker att snö är bättre än regn pga av främst två anledningar. Först och främst så är ju snö lite förknippat med kyla, och kyla vill vi inte har på våra fält nu när de har börjat växa. Snön lägger sig då som ett lite skyddande täcke på grödan och isolerar den mot värsta kylan. Det såg vi framför allt säsongen -17. Sen så tänker jag att även om snön faller tungt och fort, så är de bättre än ett häftigt vårregn. Det blir lugnare avrinning och jag antar att det då inte blir lika stor utlakning av näringsämnen om det smälter lite halvsakta (som det oftast gör) på otjälad mark. Kan det stämma? Därför föredrar jag snö framför regn, även om jag vill ha vår och strålande sol nu i några dagar innan jag önskar lugn och fint nederbörd igen.

Sista snön för säsongen?
2017 gjorde nog snön stor nytta med att skydda höstrapsen. Straxt efter att snön lagt sig blev det 17 minusgrader.’
Under snön såg rapsen ut så här.

Går o trampar

Som vanligt/oftast så har vi inget regelrätt vårbruk där vi sak så en massa. Utan vårat vårbruk är begränsat till gödning, vältning och sådd av några trädor med lite blomblandningar. Ändå så  när vi inte funderar på vädret så känns det som att vi går runt och trampar som en äggsjuka hönor i väntan på vårbruk. Just nu så flyttar diverse maskiner och grejor in och ut ur verkstaden för att bli redo för säsongen. Nu får allt gärna dra igång på riktigt så man får känna sig produktiv igen.

Traktorerna turas om i verkstaden.
Småfix här och där…
De görs bland annat fina i hytten nu när vi snart ska flytta in där.

Apropå äggsjuka hönor..

Så har vi lite fasaner här på gården som just nu ger sig väl till känna. Tupparna gapar och bröstar upp sig lite överallt nu. Jag måste erkänna att jag tycker lite synd om tupparna. Det verkar inte bara som att hönorna fick det bra kamouflaget, det verkar även som att de var de som fick nästan all intelligens också. Till skillnad mot tupparna så håller de sig lite i det dolda, medans tupparna står mitt ute i det fria och ropar till alla rovdjur: här är jag, kom o smaka! Tupparna verkar även har svårt att se storleksskillnader ibland. I lördags var det en som nog tyckte att lastmaskinen inkräktade på hans revir och bröstade upp sig lite. Spontant känns det som att det hade blivit en ojämn fajt, men jag kan ha fel..

Höna
Tupp
Hönan gömmer sig ganska så bra, eller hur?
Här försökte i alla fall tuppen gömma sig bakom ett träd, men den lyckades sisådär…
Som sagt, på bilden är en höna och en tupp. Ser ni båda?
Där är den smarta och väl kamouflerade…

Hur som helst så är naturen häftig och trotts att jag kan tycka lite synd om tuppen, så förstår jag ändå deras funktion.

I brist på att göra hemma i helgen så var jag på besök i Kungsör och Köping igen. Det var dags för lite mer kväve på vetet.