Inte bara sol

nej, idag var det även varmt ute. Den fina solen genom fönstret lurades alltså inte idag, för idag var det varmt på riktigt igen. Då passar vi på att sparka igång säsongen på riktigt nu. Nu är det slut på fiskörningen och vi drar upp tempot på allt. Det är väl lika bra att värma upp för snart är det ju skörd igen….

Först ut

Först ut i tempohöjningen var vältningen, på tapeten stod vältning av vallar åt kund. Vallarna brukar ju vara farbara lite innan vetet, så det passar bra att då få komma igång lite innan. Det blir nog lagom att hoppa på vårat vete, när vi är klara med vallarna imorgon eller på söndag. Vi vill vara säkra på att vi hinner över allt vårat vete innan det växer ifrån oss. Det är ju absolut ingen brådska än (Norinet är ju redan vältat) och vädret verkar vara med oss, men saker kan ju hända på vägen och det som är gjort är ju gjort. Så nu får alltså välten rulla på….

Redo för äventyr.
Vältning av en fin förstaårs vall. Det har varit lite ont om fina förstaårs vallar här i området nu ett tag, skönt att det ser bra ut i år.
Det är bara att jag sin egen skugga tills vi blir klara.

 

Tungt och bra redskap, för att jämna till och trycka ner stenar med.
Vildsvinen lämnar alltid lite spår efter sig.
som jag försöker sudda ut… Mer om detta imorgon tror jag.
Jag slapp va ensam på åkern idag med, ett gäng kronhjortar höll mig sällskap.

Med värmen

Nu verkar det ju som att skenvåren kanske är förbi och värmen är på riktigt. Härligt tycker jag! Det finns ju med en risk att det är fler som tycker att det är härligt med lite värme, rapsbaggarna vaknar nog till liv nu. De ska ju börja med kortare flugturer vid 12-13 grader och längre vid 15 grader (som det enligt traktorn var idag). Då passar det bra att gulskålarna vi beställde häromdagen dök upp idag. I år köpte vi ”riktiga” skålar som är gjorda för detta, tidigare har vi haft ”fuskvarianter”. Vet inte om resultatet blir annorlunda, men det känns seriösare och verkar smidigare. Gulskålarna är ju bra för att bedöma inflygningen av rapsbaggar och andra hungriga insekter tex vivlar. Hoppas att det inte blir många baggar i år så vi slipper spruta mot dem, det är det bästa för alla (kanske till och med för de som tillverkar och säljer preparat).

15 grader varmt (enligt traktorn), är inte alls dumt. Tur att det blåste lite svalkande idag.
Gulskålarna är nu ute på plats, där vi tror att de står bäst till. Vi har tyvärr inte hunnit fixa pinnar till dem så att vi kan korrigera höjden efter beståndshöjden, men det kommer.

 

Nu är det dags för lite fredagsmys i soffan så att man orkar jobba hela helgen. Trevlig helg till er alla.