Tjäna pengar på vildsvinsskador

Hur konstigt och dumt det än låter så var det bland annat det vi gjorde idag, vi tjänade pengar på att reparera vildsvinsskador åt kund. Trots att det är pengar in så är det ett tråkigt sätt att tjäna pengar på, det är ju tråkigt eftersom att någon blir drabbad av skadorna och får stå för kalaset. Det är mycket roligare att tjäna pengar på annat sätt, men idag blev det helt enkelt genom att reparera vallar.

Tråkigt med skador

Vildsvinen är ju duktiga på att lämna spår efter sig där de har dragit fram. Jag är medveten om att de inte gör skadan med flit och bara letar efter föda och/eller sysselsättning. Resultatet blir ändå detsamma för dem som drabbas, ekonomiska och eventuellt andra förluster och det är ju inte alls roligt eller bra. Nu har jag fokuserat på att reparera skador i vallar där det produceras hästfoder. Det är tråkigt med skador överallt, inte minst i vallen. Det är ju en flerårig gröda och därför kan ju skadorna med bli fleråriga och i en vall med bra snurr i kan det bli stora förluster som hänger med dessa år. Det är inte heller en självklarhet att en första årsvall tar sig. Har man då lyckats få den att ta sig med lite extra energi och resurser, så är det då lite extra tråkigt när den ändå inte blir något pga vildsvinsskador. Som sagt var skador är tråkigt för alla som drabbas.

Tråkiga spår efter vildsvinen. Här är det mycket men utspritt på stor yta, det verkar vara så de har gjort just i år.
Förra året var det mer som på bilden. Mycket skada men mer begränsat.
Förra året
Samma plats, men i år. Det som inte syns på denna bilden är att det är mycket skador mellan holmen och kameran. De syns inte förens man är nära.
Så ser de ut på nära håll. Här har de även lyckats böka upp gammalt järnskrot.

Olika typer av skador

Vildsvinen är ju som sagt var duktiga på att vissa vad de gör för skada och var. Det bli ganska så tydligt när det som borde vara grönt se kultiverat ut. Förutom att det inte växer så bra av det gräs som är tänkt att växa där det är bökat och därför blir sämre avkastning. Så brukar ju något annat växa upp i stället, det bli alltså ogräsuppslag där i stället. Det är inte heller helt ovanligt att de lyckas att böka upp en sten eller två. Dessa stenar är ju absolut ett hot mot dem maskiner som sak skörda vallen. En sten som orsakar en trasa, orsakar ju ofta inte bara den direkta skadan i form av kostnaden för att laga. Det blir också ett onödigt produktionsstopp och det finns det inte tid för när man oftast kör mot regn. Även de hålor som blir där de bökat sig fram är elaka mot maskiner i vallskördningskedjan. Hövändare och strängare har hjul som är ganska känsliga för ojämnheter. Sen har vi ju den självklara risken med att få in jord och jordbakterier i fodret. Inte alls kul med allt som ett litet bök i vallen kan medföra…

Att det inte kommer att växa rätt sort gräs där det är bökat syns ganska tydligt.
Dessa här kan vara lurigare att se. Dessutom fanns den inte där förra gången det skördades.
Någon har alltså petat upp den…
Jag vet att den där hornbiten inte kommer från ett vildsvin, men…
just en sån här hornbit har flera gånger kostat oss mycket. Den har hängt med in i pressen och haft sönder mothåll i rotorn. Hornen är hårdare än man kan tro…
Precis som förra året, så hittade jag en hel del golfbollar där det var bökat. Kan det vara så att det är golfbollar de letar efter?

Reparation

Mitt jobb idag har alltså varit att försöka reparera vallarna efter vildsvinen. Det har jag gjort med välten, den gör verkligen ett bra jobb med att återställa vallarna. Helt 100% återställt blir det absolut inte, men mycket bättre. Gräset är ju redan borta, men ojämnheterna försvinner och stenarna åker ner igen. Ibland har jag sått i lite gräs samtidigt som jag vältat, men så blev det inte denna gången. Främst för att vallarna med mest skador ska brytas i år.

Välten gör ett bra jobb, på bilden syns innan vältning.
Samma fläck men efter vältning.
Innan
Efter
Det är skönt med bra arbetsbredd när man håller på. Det tar ju lite mer då.

 

Jag blev inte riktigt klar med allt idag så får fortsätta lite imorgon, sen är det dags att välta vete.

Parkerad för kvällen, imorgon blir det klart om inget konstigt händer.

Nu hoppas vi på mindre skador i framtiden, så att vi kan tjäna pengar på annat sätt.