Tillbaka på vetet

Nu var det ju ett tag sedan vi åkte på vetet, men idag var det dags igen. Vi både vältade och körde gödning på vetet idag, kul när det händer saker. 

Vältning

Efter att ha blivit klar med ute körningen på välten idag, så fick den återvända hem och börja rulla på vårat Julius vete. Kan vi så vältar vi allt vårat vete, det är en ganska så bra försäkring för att skydda tröskan mot stenkörning. Det är enda anledningen till att vi vältar, för att trycka ner otäcka stenar (alltså alla stenar). Det är inte en gratis insats att göra, men billigare än en rejäl stenkörning i skörden. Så nu får välten rulla tills inga stenar utgör någon risk längre. Det känns skönt med att det är han som kör tröskan som vältar vetet, då kan han inte skylla på någon annan. Vare sig om oplockade stenar eller jobbiga flaggor utsatta i onödan för att varna om en sten som egentligen inte är en risk…

Välten rullar vidare.

 

Nu ikväll blev det färdigt på hemmagården. Nu är det bara ca 200 ha vete kvar plus vallarna.

Depåstopp

För ca två veckor sedan så upptäckte jag ju den tråkiga upptäckten att välten hade spruckit lite i draget. Tråkigt på en två år gammal maskin. Hur som helst så gjorde jag då en kortsiktig lösning på det med svetsen och en mer långsiktig lösning ska vara på gång från tillverkarna. Tyvärr så var min kortsiktiga lösning lite för kortsiktigt, för idag så var det dags igen. Först en gång i morse, då fick jag paniklåna en svets av en trevlig kollega där ekipaget sov i natt. Sedan inte helt oväntat så hände det lite igen, så det fick bli ett litet depåstopp i verkstaden innan den fick börja i vårat vete. Detta är inte alls roligt, går draget av vill jag inte tänka på vad som kan hända.

Typiskt obra…
Paniklagning. Tack Bernt för lånet av svets och för parkeringsplatsen.
Sen hem till verkstaden.
Det fick nu bli en liten mer lång kortsiktigt lösning (och ful)… Vill inte lägga ner för mycket på detta när annan lösning är på gång, men det får inte gå sönder..
Provar även att måla med Volvo röd denna gången, får se om det håller bättre då.

Huvudgivan ska nu ut

Vi började även så smått med att lägga ut den sista delen av huvudgivan på vetet. Har hört att den skulle varit ute senast 15:onde april. Då borde vi vara lite sena, men jag tror mer på förutsättningar än datum. Är kvävet ute innan regnet som verkar komma på torsdag så blir det nog succé ändå av det hela. Efter idag så återstår nu ca 140 ha Julius att köra, det borde vi hinna imorgon om allt går som det borde. Hur vi kör delar jag med mig av imorgon tänker jag.

På med spridaren igen.
Sen ut på vetet.
Mera kväve
Det som fått kväve ser ju helt klart roligare ut än det som inte fått.
Fyllningar i fältkant för högsta effektivitet. Christin skötte lastingen idag.
Full fart mot kvällen. Foto: Christin
Även om vi inte varit ute på vissa fält sedan vi gödslade sist, så var det andra som varit det. Vildsvinen har nu på sista tiden gjort lite besök..

Nu ska jag njuta av den sista timmen denna veckan och göra ett försöka att kasta i mig en påse ostbågar. Jag har försökt nu två kvällar i rad utan att få tillfälle, men nu ska det gå. Tredje gången gillt brukar det ju heta…