Holländaren har nått Sverige

Våran nästa maskin i maskinparken från New Holland har nu anlänt till Sverige och inte nog med det, den har även anlänt till Flen. Där står den nu på Agripro och väntar på att bli leveransklar. Maskinen är fyrkantspressen vi beställde innan jul. Det känns väldigt skönt att den nu har anlänt, vi vet ju att det kan vara lite svajigt med diverse leveranser nu under pandemin. Så nu kan vi andas ut, vi blir inte presslösa i år heller…

Glädjande besked

Trotts att vi blivit lovade att den skulle stå redo på backen innan grässkörden drar igång, så har vi i ärlighetens namn varit lite oroliga om den skulle komma i tid. Nu behöver vi inte vara det, för nu har vi till och med varit och sett den med egna ögon och klappat på den. Det var helt klart ett glädjande besked att den nu fanns att skåda i verkligheten. Till och med innan pandemin, så har vi haft problem med att få maskiner i tid. Så imponerande av New Holland att vara i tid med denna leveransen. Ska även nämna tydligt att jag inte vet hur New Hollands leveranser stämt tidigare, men på annat håll har det varit lite sent…

Att nu ha stått och lutat sig mot pressen känns skönt, det betyder att vi vet att den finns och inte är långt borta.

 

Ser bra ut

Pressen ser för övrigt riktigt bra ut vid första anblicken tycker jag. Själva grundfunktionen ser mycket ut som vi är vana vid från tidigare hollandpressar vi har haft, det tycker jag tyder på att det är ett fungerande koncept. Det verkar även vara så att allting som vi haft problem med på tidigare modeller nu är ombyggt till det bättre. Mer om detta senare, men jag har som sagt var en väldigt positiv känsla om den här.

Det som var bra är inte ändrat, men det som var dåligt är om ombyggt. Det är ett bra recept för framgång.

Händelserik dag igen

Just nu har vi bara händelserika dagar här känns det som, idag var inget undantag. Förutom att klappa på nya pressen och börjat montera komradion i våran (kompakt)lastare, så har jag även varit deltagit och kört en presentation på en konferens idag. Härligt med dagar som innehåller mycket olika moment, det är ju lite tjusningen med detta yrke.

Ut med paneler för att få dit nya kablar. Nu ska lastmaskinen bli ännu mer en i gänget, komradion ska nu dit.
Det var inte helt kabelfritt på insidan av panelerna. Skönt med mobilkamera för att dokumentera kontakters hem, när flera kontakter var lika.
Först verkstadsklädd..
Sen finklädd för digital konferens bara några minuter senare.

Miljömålsdagarna

Vad var det då för konferens jag deltog i? Det var Miljömålsdagarna 2021 (klicka här för mer info), där hade jag en kort presentation om vårat lantbruk med inriktning på precisonsodling. Hur vi jobbar med växtodlingen och hur vi tänker i det vi gör, samt hur tekniken hjälper oss. Det var otroligt roligt att få vara med på detta och presentera modernt lantbruk, men också nervöst. För även om presentationen idag handlade just om vårat lantbruk, så representerade jag ju mer än bara det. Jag representerade även lantbruket i stort. Utmaningen idag var att få med så mycket som möjligt på 10 minuter. Det var inte alls lätt, men jag tror att jag lyckade förmedla vad jag ville. Jag hoppas bland annat att jag kunde visa hur medvetna vi är om miljöarbete och hur mycket vi redan gör i detta.

Här satt jag och körde min presentation, samtidigt som jag tittade ut på våra dikor som betade på naturbetesmarken i Natura 2000 område. Inte alls dum utsikt dagen till ära. Ni ser även att jag hade ett gäng sidor att hinna igenom på 10 minuter….

Nu hoppas jag verkligen att jag lyckades representera branschen på ett bra sätt! Så att de som lyssnade fick en positiv bild av det vi gör, nämligen producerar livsmedel och (förnybar)energi på ett så resurseffektivt och miljösmart sätt som möjligt. Vi är framtiden, mat och energi kommer alltid behövas!

Vill man se hur jag skötte mig så finns det här: Jag är med från ca 2:17.