Rapsbaggarna kommer…

Värmen som nu dykt upp innebär inte bara att man kan ta av sig ett lager kläder. Det medför med bland annat att rapsbaggarna blir mer aktiva och tar sig in i fälten. Från att ha varit väldigt lugnt på rapsbaggefronten nu ett tag så kom idag en ökning i fälten. Som tur är så medför ju även värmen att rapsen blommar, och blommar rapsen gör baggarna nytta istället för skada.

Vem vinner racet?

Nu kan man säga att ett litet race börjar där ute, mellan inflygningen av rapsbaggar och rapsens blomning. Jag verkligen tror och hoppas att rapsens blomning blir segrare. Jag skulle faktiskt bli förvånad om inte det blir så, och att rapsen inte blommar innan tröskelvärde för bekämpning av rapsbaggar inträffar. Den mesta av våran raps befinner sig nu i sent knoppstadium (stadie 59) och då är tröskelvärdet för bekämpning 10-11 baggar per planta om rapsen är i god tillväxt och det är den. Däremot så kan konstiga saker hända, det kanske blir den värsta invasionen av rapsbaggar någonsin imorgon förmiddag och då har vi kanske inget val. Just nu känns det ändå tryggt och jag tror att en hel del blommor kommer att slå ut under morgondagen. Så vi kan kanske redan imorgon utse rapsens blomning som segrare. Förra året var ju en lite nagelbitare gällande rapsbaggarna, vi låg precis under tröskelvärde till straxt innan blomning, då ökade det extremt.

En knopp som börjar gulna och är besökt av två stycken rapsbaggar.
Här är tio stycken baggar, det skulle vara på gränsen till tröskelvärde om dessa bodde i en planta idag.
Nu var det inte så, utan jag hittade som mest fem stycken i en planta. Men det var bara i en, det flesta plantor var faktiskt tomma på baggar eller hade bara 1-3 baggar.
Som sagt var, rapsen börjar gulna rejält nu. Hoppas den vinner.

Balansgång

Mycket här i livet är en form av balansgång, så är det ju även med växtskydd. Nyttan måste väga upp resten (skaderisker, kostnader etc etc). Att fel använt växtskydd får negativa konsekvenser är ju ingen hemlighet, därför så har vi (som vanligt) ett otrolig ansvar vid användningen. Så kort och gott så får den här balansgången inte tippa över åt något håll, utan måste alltid balanseras hela vägen för ett hållbart växtskydd. Denna gången verkar balansgången tyda på att vi inte måste skydda rapsen mot rapsbaggar, förra året var det tvärtom.

Här är från förra året, då var det världens hålgnagarfest i vissa knoppar och bekämpning behövdes sättas in.
Från förra året, i år verkar det inte behövas.

Konstigt, men logiskt…

Något som man kanske kan tycka är konstigt är varför rapsbaggarna helt plötsligt börjar göra nytta när blomningen har börjat. Det är ju egentligen inte så konstigt, för då hjälper de till med pollineringen. Rapsbaggarna är ju inte ute i fälten för att med flit göra skada eller argt förstöra rapsen för att den inte blommar. Rapsbaggarna är helt enkelt ute efter pollen eftersom det är deras huvudnäring. När rapsen inte blommar och bara har knoppar så kommer den inte åt pollen på något enkelt sätt, utan måste helt enkelt gnaga sig in i knopparna. Då uppstår skada på den knoppen och skördeförlust är ett faktum. När knopparna sen spruckit upp så kan de bara fluga från blomma till blomma och festa. Allt är helt logiskt ändå kan jag tycka…

Tittar man noga på den här bilden ser man hur rapsbaggarna gnagigt hål på en av knopparna.
För att åt det där så måste de äta sig in…
Ser det ut så här istället för slutna knoppar är pollen lättåtkomlig för baggarna.

Annat:

Något annat vi fortfarande skyddar rapsen mot är svanar. Hoppas att detta problem med löser sig när rapsen blommar, det borde bli svårare att landa då….
Idag togs årets första bladanalyser på höstvetet, nu är det bara att invänta svar…
Nu hoppas vi på gula fält inom kort, så kan vi i alla fall lägga skydd mot rapsbaggar bakom oss…..