Allt går framåt

Visst är det skönt när allt går åt rätt håll?! Det tycker nog de flesta, jag gillar i alla fall skarpt när det händer saker åt rätt håll. Det skapar en bra känsla i kroppen. Här är lite som går åt rätt håll just nu:

Rapsen

Det är inte bara rapspriset som går åt rätt håll, även utvecklingen på fälten går åt rätt håll. Idag har gula blommor slagit upp lite här och var på alla våra rapsfält (förutom ett). Det känns väldigt bra! Särskilt med tanke på att det idag blivit ännu en ökning av rapsbaggar på fälten, men utan att nå tröskelvärde för bekämpning. Så det är inte bara vackert med gula blommor där ute på fälten. Det gör även att rapsen vinner mot rapsbaggarna utan att vi måste skydda den. Imorgon är det ännu gulare, vad härligt det ska bli när hela fälten lyser gula!

Nu börjar fler och fler knoppar spricka upp. Vi har ju haft lite tjuvblomningar här och där, men nu tar blomningen fart på riktigt.
Gult här och där nu.
Vissa knoppar är lite mindre gula och bebodda av rapsbaggar, men inte i allt för högt antal.
Här får baggarna gärna festa lossa, så länge de inte förstör knopparna…
Från i morse, nu är det gulare.

Sprutväder

Idag var det bra väder och förutsättningar för att ge sig ut på vetet med sprutan. Bra att komma med det nu innan gröda och ogräs växer ifrån oss. Norinet blev idag sprutat och även en del av Juliusen. Nu får vi se vad vädret säger framåt om vi kan fortsätta med resten eller inte.

Säsongspremiär för sprutan idag.
Bäst att ge på snärjmåran innan den gör för stor skada.
Lite kladdigt i spåren. Dessa spår är just gjorde för att köra i så det är inte hela världen med lite kladd. Spåren ligger fast år från år.

Kalvning

Trotts att vi har haft betesläpp så är inte alla kor ute än, kvar inne går två stycken som är okalvade. Eller just nu är bara en av dem okalvade, för den andra kalvade idag. Tvillingar blev det dagen till ära. Så ännu en sak som gått åt rätt håll, nu är det bara en kvar som ska kalva.

Tvillingar är egentlgien inte bara bra, hoppas nu att kon orkar med båda.

Staket

Vi har ju djur ute nu, men inte i alla hagar än, vissa hagar kommer att användas senare. Dessa hagar ska ju ändå vara redo när det är dags, så dessa ska med göras klart. Idag gjorde jag klart en av de hagar som inte används just nu. Nu är det inte många kvar innan alla hagar är redo för att hålla djur.

Kväveupptaget

Nu när värmen kommit så sätter kvävetaget igång. Även om jag inte tror att det kalla vädret varit negativ för oss, så välkomnar jag värmen. Det verkar som att under denna kalla period så har inte nitrifikationen av ammoniumkvävet gått lite långsamt, så det blir bra nu med värme och lite vatten så den sätter fart. Nu börjar ju ett stort kväveupptag varje dag, så då är det bra om det kväve vi gödslat finns där för vetet.

Kväve upptaget på ett Norinfält, rapport från spruttraktorn.

Breda, blåa hjul

Nu har våran lastmaskin fått sin sommarhjul med. De är inte bara bredare, de är blå också. Blåa fälgar är inte originalfärg på något vis, men vi fick för oss att hotta till den lite. Jag tycker att det blev bra, vad tycker ni?

Från höger
Från vänster

 

Fruns ben

Här passar kanske sakta och osäkert in som beskrivning av processen, men den går i alla fall framåt. Idag var hon på röntgen och hos läkare igen. Det positiva är att det ser bra ut och operation inte behövs. Det lite mer negativa är att hon inte kommer kunna använda benet på riktigt förens i augusti. Typiskt obra, stackars henne. Allt blir lite rörigare och mer tungrott, när en i hushållet blir halvinvalid…. Hur som helst så är det viktigaste ändå att det läker som det ska och blir bra för henne och det verkar det som att det gör.

Kryckorna får nog vara med på bilderna på Carro ett tag till…..

Nu hoppas vi på att saker fortsätter att gå framåt.