Nu är nya pressen igångkörd

5 juni, 2021

Så var det äntligen dags att köra igång våran nya press. Det är alltid både spännande och roligt när man ska igång med nya grejor, man vet egentligen aldrig hur det kommer att gå. Den här gången gick det hur bra som helst och det känns riktigt bra, nu hoppas vi att den känslan håller i sig hela pressens livslängd. 

Hjälp på traven

Något som kändes väldigt tryggt idag, var att vi inte var helt själva när vi drog igång pressen. Det var gott om bra backup på plats. Pressen fick sig en ordentlig genom gång av alla experter som var på plats innan vi körde igång, så att allt var i topptrim. Vi hade idag hjälp av inte bara expertis från Agripro där vi köpte pressen, utan det var även kunnig personal från Axima och New Holland på plats. Jag har sagt det förr och säger det ingen, bra support vid uppstart av nya maskiner är hur viktigt och bra som helst. Maskinerna vi köper är ju inte helt gratis och man vill ju kunna utnyttja hela maskinens potential, därför är det hur bra som helst med en bra uppstart. Då vet man inte bara hur man ska göra, utan man får även veta direkt om maskinen fungerar som den borde. Det gör att man har bra förutsättningar att kunna utnyttja sin nya maskin så mycket möjligt. Intstruktionsböcker i alla ära, men att få prata med en expert som har bra koll ger så mycket mer än att läsa instruktionsböcker.

Hela gården var full med experter ett tag. Pressen gicks igenom ordentligt innan och lite finjusteringar gjordes in i det sista.
Supporten hängde även med ut i fält för att se så att allt fungerade mer än bara i teorin.

Bra koll

Just nu, så känns det som att vi har bra koll på maskinen. Den ser ju inte helt annorlunda ut mot den som vi har åkt tidigare. Det finns lite nya grejor som är annorlunda, men dem har vi fått bra genomgång på nu. Grundkonstruktionen är precis densamma som den varit i flera år, det tycker jag är ett bra tecken på att det fungerar. Det är när det kommer stora förändringar som jag blir orolig. Hur som helst så känns det som att vi har bra koll på hur pressen fungerar, hoppas att det är så.

Denna press är väldigt lik våran gamla press, men med en del nya grejor.

Nyheter

Ja, trotts att pressen ser i stort sett likadant ut och fungerat likadant ett tag nu, så får vi ändå lite nyheter (för oss) på den nya pressen. Skönt att man ändå får lite nya funktioner när man köper ny press. Förutom att den ska göra tyngre balar och att allt vi haft problem med på tidigare pressar är ombyggt nu, så finns det (minst) två väldigt bra nya funktioner. Det är Loopmaster-knutarna och skördekarteringen. Loopmaster-knutarna gör så att vi slipper onödiga garnsnuttar som hamnar överallt där de inte ska vara. Skördekarteringen som också är nytt för oss, måste jag säga fungerade över förväntan och innehöll mer än vad jag räknade med. Den karterar inte bara skörden och TS halten, den karterar äv annan intressant data.

Här är en knut från Loopmastersystemet. Inga lösa små bitar allts, ett kanon lyft!!
Bild från skördekarteringen. Varje liten prick motsvarar en bal.
Jag tycker att det blir fina balar efter den.

Bilder från dagen:

Även plastningen måste ju rulla

Så kort och gott detta känns verkligen bra, inte ett enda strul alls är en bra start tycker jag. Att dessa pressar är bra vet vi redan, Nu hoppas vi bara att den är mer än bra.

 

 

Bra fart i veckan
Vallskörden är igång