Bra fart i veckan

Även om veckan inte är riktigt slut än, så kan jag redan nu konstatera att det varit ganska så bra tempo i veckan. Vi har fått mycket bra gjort och det tycker jag alltid är skönt. Hur har då veckan sett ut? Lite har jag ju redan skvallrat, men här kommer lite bakom kulisserna:

Barnvakt

Barnen har denna veckan varit hemma från förskolan och jag har varit tvungen att jobba. Hur gör man då? Fixar barnvakt såklart, hur svårt kan det va? I en pandemi är det faktiskt inte helt lätt. Vi löste det denna veckan genom att min mor, kollega och barnens farmor (samma person) fick rycka in. Vi har alla mycket att göra hela tiden (det är ju så vi trivs), men nu fick vi göra en prioritering som gjorde att jag fick jobba och mamma fick vikariera som familjefar istället för mig. Vad jag förstått så har det fungerat bra, alla verkar nöjda till och med Carro som fått ha svärmor rännandes hemma istället för mig. Jag har inte riktigt haft tid att stämma av hur det har gått eftersom jag knappt träffat någon av dem, men som sagt var båda verkar mer än nöjda… Barnen är däremot lite missnöjda över att jag inte är hemma mer än för att sova. Det verkar dock som att förklaringen om att jag måste jobba för att kunna köpa mat och leksaker har gått hem.

Ibland får jag sällskap av barnen på morgonens hundpromenad. Det är mysigt då kan man umgås lite.

Vad har jag då gjort?

Jag vill absolut inte påstå att jag är oumbärlig eller icke ersättningsbar, men vi har ju arbetsmomenten lite uppdelade mellan oss på gården. Just nu så var Mattias-jobb mer prioriterade än Christin-jobb och det passade nu bra att jag gjorde Mattias-jobben. Det jag huvudsakligen har gjort är slagit gräs och kört N-sensor gödsling, detta har jag gjort åt oss själva men även åt kunder. Jag måste nog säga att det känns som att det varit en effektiv vecka, sen i tisdags morse har jag bland slagit 100 ha vall och kört N-sensor gödsling på 730 ha höstvete. Skönt när man kan se att det händer något, det är bra för min själ och mitt sinne. Nu är det bara resten kvar sen är allt färdigt.

Full fart framåt med kväve-expressen
Här ligger 60 färska hektar och torkar i väntan på pressning.

Nu kör vi på latmetoden igen och kastar upp lite bilder från vad mer som hänt:

Det var inte bara pressen som fick en igångkörning igår. Även en av våra nya förare för sommaren kördes igång igår. Passande nog så har hans storebror varit med tidigare och har koll på läget, så han kunde hjälpa sin yngre bror igång. Nicke är storebror till Victor som står till höger i bild. 
Learning-by-doing är nog det bästa sättet att lära sig på.
I morse drog både pressen
och båda plastarna iväg på turné till kund.
Min dag ägnades återigen i gödningsekipaget. Först ut var vårat eget Norin sen till kund.
Jag såg igår kväll att vårat Norin snart går i ax (troligtvis nu i natt eller imorgon kommer några börja titta fram) och vill man använda N-sensor för att styra kvävet men precision ska det göras innan axgång. Det ville vi så vi tog sista chansen för detta och körde idag, vi ville ju samtidigt vänta så länge som möjligt för att få bästa resultat. Det blev nog alltså inte alls så dumt att göra detta nu, nästan perfekt till och med.
Kväve rekomendation enligt N-testern. Vi valde ändå att lägga oss på 25 kg N/ha i snitt. Mer om detta en annan gång.
Kväveupptaget på ett Norinfält idag när det kördes.. Jag måste säga att jag tycker att vetefälten är väldigt jämna och har ett bra kväveupptag. De två gulaste partierna är där lite ogärss i form av vitgröe, rajgräs och kvickrot dykt upp annars är det väldigt jämnt som sagt var. Jag har nu skannat en del efter regnet som kom och jag måste säga att mycket tyder på att vi inte haft så stora förluster som man kanske kan tro och befara, mycket tyder däremot på att det inte varit stora förluster.

Mer om allt senare nu är det läggdags, imorgon väntar nya svåra beslut om vad som händer på fälten härnäst.