Sista överfarterna på vetet är nu igång

Nu är det inte så långt kvar till skörd längre. Grovt räknat så är det ca 2 månader kvar innan vissa fält redan kan stå som stubbåkrar. Just nu så gör vi förmodligen de sista insatserna på fälten som görs med traktor, nästa maskin som åker på vetet blir alltså troligtvis tröskan. Det vi gör nu är att ge grödan ett sista skydd och mata den med kväve en sista gång. 

Vad gör vi då?

Jag har tyvärr fuskat lite med energiintag nu ikväll, så jag är lite trött och snurrig. Därför så sparar jag lite mer exakt vad vi nu gör tills (troligtvis imorgon). Det är i alla fall sprutan och gödningsspridaren som nu får gå för fullt när vädret tillåter. Vilken himla tur vi hade att vi införskaffade en uppsättning radodlingshjul till. Hade vi inte haft två traktorer med smalhjul nu så hade det varit lite stressigare och tråkigare, för nu ska allt hända på en gång. Det var faktiskt till och med så att både sprutan och gödningspridaren var på samma fält flera gånger idag. Nu är det skönt att slippa välja vad vi ska prioritera först och vi slipper missa läglighetseffekt på någon av insatserna. Vi slipper även att byta redskap som galningar. Jag kan tänkta mig att en modell om vi inte haft traktorer med smalhjul, hade varit att sprutat på morgon och kväll och köra gödning på dagen. Det hade gått, men varit bökigt och lite o-effektivt. Som sagt var nu slipper vi det och kan sitta och vinka till varandra på samma fält istället.

Växtskydd och näringstillförsel sker just nu samtidigt. Förutom när det är för varmt för att växtskydda.
Det var inte bara sprutekipaget som gjorde mig sällskap på fälten idag. Även dessa rådjurskid hade hittat dit.
Även en nyfiken fasan kom spatserande i ett sprutspår.
Att införskaffa en uppsättning smalhjul till var verkligen en nyckel till effektivitet.

Axen tittar fram.

Nu ikväll så har Norinets ax börjat titta fram ordentligt ur flaggbladen. Igår så tittade det fram något ax här o där, men nu börjar det bli mer jämnt. Nu skiftar alltså snart Norinfälten färg och det är nu inget bra att gödsla där med N-sensorn. Den får alldeles för mycket färgskiftningar att jobba med. Skönt att vi gödslade färdigt Norinet i lördags.

Axen tittar nu fram och stora färgskiftningar syns nu i fälten.

Nu ska jag snurra upp till sängen. Imorgon blir vete förhoppningsvis färdig gödslat och sprutat, sen kan vi bara sitta på varsin stol och set det växa fram tills skörd.