Årets plastarpreimär

Idag var inte första dagen i år som vi pressade och plastade, men det var däremot första dagen för denna året jag plastade. Det verkar som att jag kom ihåg hur man gör, skönt!! Tänk om man glömde bort hur man körde alla maskiner under säsongen de inte används, vad många uppförsbackar man skulle ha varje år, typ en gång för varje maskin och år…

Helt vanlig sommardag

Vi har olika sorters vanliga sommardagar här på gården, och en av dem vanliga dagarna är pressning och plastning. Idag var en sådan dag, pressning och plastning av kofoder åt kund stod på tapeten. Dessa vanliga dagar brukar börja med att vi gör en sista koll av maskinerna så att de är i topptrim och eventuellt fixar något mindre om det behövs (ordinarie service brukar vi försöka ha gjort dagen innan). Sedan blir det körning ända tills det är färdigt. Simpla enkla dagar som det bara är att köra på med alltså.

Morgonstopp utanför verkstaden för en sista koll.
Även i år har vi brevlåda på taggarna (plasthållarna) så att vi kan få post även när vi ligger ute på hårdkörning.
Vanlig lunch en sommardag, en panpizza tillagad i matsdosvärmare för bösta resultat.

Plastar premiär

Idag vara alltså årets stora dag för mig, jag plastade årets för mig första balar. Balarna jag plastat tidigare i år har varit hemma på gårdsplan för test av plastaren och räknas inte som riktiga balar tycker jag. Nu har jag i alla fall plastat in för året helt färskt foder och det verkar ha gått bra, balarna blev i alla fall lika vita som vanligt. När vi pressar och plastar så brukar vi göra lite olika, ibland kör vi med två plastare efter pressen och ibland en. Det beror på vad vi uppskattar behövs, för att inte sinka pressen. Balarna ska ju helst inte ligga för länge mellan pressning och plastning.

Here we go, första vändtegen jag deltar i för i år.
Balarna verkar bli vita i år med.
Alltid en bal på plastaren är ett bra recept för framgång.
En plastare fick räcka idag.
Oftast låg jag nära pressen.
Men ibland hängde vi på olika håll av fälten.
Ett annat vinnande koncept för effektivitet är att stränga framför pressen. Oftast är det som här på bilden Bernt som strängar framför oss. Det är smidigt med samma som strängar, den får bra koll på hur den som pressar vill ha det.
Stor men smidig.
På ett fält blev vi övervakade av några som skulle kunna vara slutanvändarna av det som pressades.

Nu är det helg!

Vad det innebär brukar vara väldigt olika. För mig innebär det denna helg att jag kommer vara ledig imorgon och familjemysa. Det har varit lite ont om det på sista tiden och risken är att det blir ännu mindre framåt nu, även om det är högt prioriterat. Så bäst att passa på när man har chansen. Sen på söndag så blir det nog lite jobb igen.

Här är en bild som jag fick av min fru i veckan. Den tycker jag visar att det är full fart även på morgnarna. Det är jag som är skyldig till att solkrämen hamnade i kylskåpet, där ska den inte vara.. Jag blev genast lite nervös över om jag hade solkräm istället för kaviar på mina mackor. Att jag inte smörjt barnen med kaviar istället för solkräm var jag däremot hyffsat säker på…. Mackorna var i alla fall som tur var solkräms fria!!

Hoppas alla får en trevlig helg, det ska jag ha!