Nu flyttar vi fokuset

Om inget oförutsett nu inträffar, så har vi nu åkt färdigt på dem grödor som vi ska tröska i höst. Vi kan på sätt och vis andas ut över att det är färdigt nu, men att det är färdigt gör att vi nu kan flytta fokus på annat, och visst finns det att göra ändå.

Vart flyttade vi fokus?

Först och främst så måste vi se till så att de maskiner vi nu använt och som nu kommer att få sitta på bänken ett tag, är helt redo för användning när det är dags igen. Det har alltså varit tvättning, översyn och service på både sprutan och gödning spridaren. När de väl ska ut igen så måste de fungera 100 %, risken är att det är mer bråttom då än nu. Det kan ju även vara så att det blir akututryckning någon gång innan planerad körning. Att ställa undan maskiner som inte är genomgångna ordentligt tycker jag känns olustigt. Gödningsspridaren ska förresten snart ut och snurra igen. Då är det är korn ute hos kunder och gödsling inför återväxt av våra vallar som ska göras.

Sprutankollas över och servas.
och parkeras sedan för att invänta nästa jobb.

Förbereder för vallskörd

Nästa fokus är att vi nu börjar förbereda vad vi kan för ett av våra nästa stora arbetsmoment, vallskörd. Även om vi nu har tjuvstartat lite med vallskörd så har den precis bara börjat. I vallskörd passar radodlingshjul inte så bra, så 720:in blev idag av med sina smalhjul och fick tillbaka sina ”vanliga hjul”. Vi ska faktiskt iväg redan imorgon och köra ihop lite foder åt en kund, det är alltid lika roligt att ge sig ut på turné.

Bort med smalhjulen på en av två traktorer som haft smalhjul på sig. Den andra får vara redo för körning i växande gröda ett tag till.
Hjulen tvättades och fick flytta in i maskinhallen.
Press och traktor servas inför morgondagens körning.
Denna kunde slog vi även åt och denna gången fick jag slå med rätt traktor, 936:an. Detta ekipage och jag trivs bra ihop!
Vi skulle behöva bygga en ny maskinhall för våra lite högre maskiner….

 

Rapsen är inte gul längre

Nej, nu har rapsfälten börjat skifta tillbaka till grön färg igen. Rapsen har inte helt slutat blomma än, men i stort sett. Det finns fortfarande gula blommor på varje kvadrat meter, men snart så är den helt överblommad. Detta gör att blomningen i år blev ca 20 dagar. Jag är ingen rapskung, men jag får för mig att det är ganska så normal längd för rapsen att blomma. Gul eller inte så är den i alla fall ordentligt hög i år och det känns som att det kan bli en minst hyffsad skörd. Årets raps är faktiskt den högsta rapsen vi har haft än så länge, tänk vad roligt om det skulle vara samma sak med skörden.

Den gula färgen börjar nu avta ordentligt.
Men det är fortfarande väldigt gott om surrande insekter i rapsen.
Svårt att se höjden på detta kort, men farsan är med som referens. Han är ca 185 cm lång.

Här kommer en lite längre video från bomullsmögelbehandlingen i rapsen:

Nu hoppas vi på bra skördeväder imorgon!