Gödseltema med olika sorters gödsel.

Idag var det gödseltema för oss. Dyngplattan tömdes och jag hoppade in i gödningsekipaget igen. Inte för att köra åt oss själva, utan för att ge mig ut på turné igen. På schemat stod gödsling av vårkorn, med mål att jämna ut bestånden och toppa upp med det sista kvävet. 

Kul att se annat

Vi råkar ju att inte ha någon vårsäd i år igen, däremot så fick jag förtroendet att gödsla lite vårsäd ute åt kunder idag. Det var både korn med mål att bli ölmalt och foderkorn som fick sig en skvätt kväve idag. Roligt att få åka på lite vårsäd i år i alla fall, allt man gör skapar ju ny erfarenhet. Vårsäd har kanske inte varit världens hit i år, så det är kul att ändå se att det finns fina bestånd.

Det blev en tur på vårsäd i år, även om vi inte själva har någon. Jag tycker ekipaget passar bra på vårsådda fält med.

Utjämning

Jag vill ju ofta hävda att varierad kvävegiva nästan alltid är rätt (med undantag för grundgiva) och i år verkar den kunna vara ännu mera rätt. Till skillnad mot många lokala höstsådda fält så tror jag tyvärr att det har varit en del kväveförluster på dem vårsådda. Det är förmodligen precis som vanlig väldigt olika, mellan gårdar, brukningsenheter och fält, men även inom fälten. Kollar man på fältnivå så finns det stora tydliga variationer som man ser tycker jag, många av de sämre delarna finns det gröda på men den mår inte riktigt bra. Många av dessa sämre fläckar tror jag att just kväve saknas på, förmodligen pga av kväveförlust. Vad ska man göra då? Tyvärr är ju skadan (förlusten) redan skedd och grödan står ju faktiskt där och har fortfarande chans att bli något. Därför tycker jag att en liten extra skvätt kväve där är en bra idé. Det skulle ju vara synd om allt som man lagt ner hittills skulle gå helt till spillo. Dessa kunder jag var hos idag hade redan innan sådd som plan att kompletteringsgödsla med N-sensor efter uppkomst i stråskjutning, vilket jag tycker är en väldigt bra strategi. I år tror jag även att den strategin kanske passade ännu mer bra än man räknat med. Tyvärr pga av något tråkigt (förlust), men man får som vanligt göra det bästa av situationen och jobba med det man kan påverka.

Som ni kan se så är det här stora skillnader i kväveupptag på detta kornfält. Här vill jag nog påstå att en rak giva inte riktigt passar. En giva som tar hänsyn till hur fältet ser ut idag är mer rätt.

Gödslar inte vallarna

Vi blev färdigplockade på balarna vi pressat igår och normalt hade vi kastat ut gödning där nu, men planen i år är att inte gödsla för resterande vallskördar. Dels har vi inte behov av fodret och marknaden för avsalu verkar mättad. Att gödsla för något som inte behövs känns lite onödigt, särskilt nu när gödselpriserna inte är så låga. Vi har som mål att underhålla vallarna i år och det kommer nog att gå alldeles utmärkt utan att gödsla. Nu kan vi dessutom låta klövern växa ordentligt utan att kväva den genom att gödsla gräset.

Sista lasset balar för den här gången.
Kul att gräset växer så bra i år. Det kommer nog att bli skörd här utan att gödsla igen.

Parkerad för säsongen

Nu är det ju faktiskt så att gödningsspridaren verkar ha gjort sitt för detta växtodlingsår. Nu ska den parkeras för säsongen och får inte rycka in igen förens det är dags att så raps. Den är inte riktigt parkerad än för jag hann inte tvätta den idag, men snart får den villa lite mer än en månad. Det är även så att det snart är jubileumsdags för gödningsspridaren. Den har nu väldigt snart gått 10 000 hektar sedan den var ny och kom hit 2018.

Snart så får den en siffra till i räkneverket för avverkade hektar.

Apropå gödsel…

..så tömmer vi nu våran dyngplatta. Det är inte bara bra förutsättningar för att nu tippa dyngan där den ska spridas i fält, det är även hög tid att på plattan tom. Plattan ska nämligen agera flisupplag under skörden för den flis som ska torka våran spannmål. Det blir då trångt med både dynga och gödsel på plattan…

Farsan, holländaren, 720:in och stora Metsjön fick göra jobbet idag.
Måste säga att det är imponerande lyfthöjd på Holländaren för att bara vara en kompaktlastare.
Det var till och med lite marginal för att tippa.
Skit på väg, men bara egen väg.
Avslutar dagens inlägg med något av det vackrast som kan blomma, vete. Vårat Norin blommar för fullt just nu.