Vallskörden fortsätter

Ja, vallskörden fortsätter och har än så länge bara börjat skulle man nog kunna säga. Igår och idag har gräsklippning varit på tapeten och imorgon börjar pressen och plastarna att ta hand om det jag slagit omkull. Det verkar som att det kommer vara valltema i fokus för oss nu ett tag. 

Gräset lutar….

Den höga tillväxten och vädret som varit har gjort att en del gräs tröttnat på att stå upp. Det finns nu många vallar som har börjat lägga sig. Det positiva med det är att det verkar vara hög skörd på gång. Tyvärr så finns det ju som vanligt en baksida, det är att risken för hygienproblem ökar. Det kan bli mögeltillväxt i botten på vallarna och det är ju inte alls så trevligt. Då kan det ju vara en bra ide att hugga omkull de vallar som lagt sig. Även om kanske inte värdena är riktigt vad man önskar, så är ju foder med lite fel värde bättre än mögligt foder. Så tänkte i alla fall vi när vi klippte sista våra sista vallar i första skörden.

Vallen har här börjat luta åt alla möjliga håll.
På vissa ställen är det inte bara (eventuell) hög skörd och nederbörd som knuffat omkull vallen. Här har kronhjortar hjälp till….

Gräsklippning

Igår och idag så har jag alltså spenderat en del tid med att slå vallar, både våra egna och andras. Det är alltid svårt att bedöma skördenivån när man slår tycker jag, men jag måste säga att det känns som att skördenivån kommer vara hög. Skörden kommer i alla fall inte att vara lägre än medelårssnittet, det har jag svårt att tro.

Full fart på klippningen.
Inte ovanlig utsikt så här års.
Det ser ut att vara bra med gräs, men jag har lurat mig själv förut. När gräset har torkat så ser man knappt strängarna ibland. Så borde det inte vara i år, men man vet aldrig säker förens efteråt..
Innan maskinerna får rulla ut på våra fält efter turné, så gör vi rent dem. För att minska risken för otrevliga ogräs…
Vissa mornar får man börja med att fylla på knivmagasinen med ny knivar..
Parkerad inför kvällservice.

Förberedelser

Efter att det gräs som skulle slås var slaget, så fick det bli förberedelser på schemat. Pressekipaget och plastarekipagen ska igång imorgon och det verkar som att de kommer rulla några dagar nu, så det är bäst att se till så att allt verkligen är i topptrim. Förutom att bara koppla ihop allting, så behövdes det även skiftas lite hjul. All planerad körning i växande gröda är nu färdig, så nu kunde 724:an anpassas för vallkörning istället. Att åka land och rike runt med press och radodlingshjul känns inte så lockande…. Nu är i alla fall allting ihopkopplat och verkar fungera. Imorgon förmiddag fixas det sista och sedan blir det full fart!

N-sensor och smalhjul är onödig utrustning när det ska pressas gräs.
Så här passar 724:an bättre i vallskörd.
och så lite extra hjul i frontlyften så är den helt redo!

Fulla farten börjar nu

Jag ska inte påstå att det varit lugnt för oss nu, men nu blir det ändå en liten tempohöjning igen. När nu vallskörden sätter fart på riktigt så blir det lite intensivare. Man vet aldrig riktigt när man kommer hem igen när dagen börjar. Det kan bli lite närsomhelst och ibland inte förens dagen efter, man får ta det som det kommer och anpassa sig helt enkelt.

 

Nu hoppas vi på bra vallskördarväder där vi ska skörda vall och veteväxarväder där vetet växer, det borde inte vara så svårt att lösa.

Avslutar med en liten dikt:

En traktor utan hjul, är faktiskt ganska ful…