Nu får vi koll på nya lastmaskinen

Att gissa sig fram i livet brukar sällan vara ett vinnande koncept, särskilt inte när det gäller intressanta/viktiga siffror. Det fungerar i viss mån, men ju mer ”rätt” siffror man har att jobba med desto bättre tycker jag. För att vi ska få bra koll och så rätt siffror som möjligt på det vi gör, så använder vi oss av LogMASTER i våra arbetande fordon på gården. Idag blev äntligen våran nya kompaktlastare utrustad med detta.

Bra lösning

Jag tycker att LogMASTER är en väldigt bra lösning för att få koll på maskinflottan och kostnaderna på den och alla arbeten som utförs, både överlag och nedbruten i mindre delar. Det finns mycket bra med LogMASTER tycker jag, men det bästa tycker jag är att det passar på maskiner från olika tillverkare samtidigt som all data samlas på samma ställe. Vi använder oss av DataVäxts växtodlingsprogram och eftersom att logmaster är en produkt från just DataVäxt, så hamnar all data inte helt konstigt just i DataVäxt. LogMASTERN skuggar ju traktorns egna data via CANBUS och skickar den vidare och det är ju alltid lite lurigt med hur bra sådan data stämmer. På våra maskiner upplever jag att det har fungerat bra än så länge.

Exempel på vad man kan få ut ur LogMASTER.

Det finns mycket att skriva om detta med LogMASTER, men det kan jag göra någon gång när det regnar. Nu begränsar vi till lastmaskinen.

Första av denna modellen

Detta ska ha varit första New Holland lastaren som fått LogMASTER i sig. I sådana här fall brukar det ju inte alltid vara bäst att vara först. Det finns då helt klart risk för oväntade problem eller uteblivna funktioner, som tur är så verkar det inte som att någon av riskerna skedde denna gången. Det vi förväntade oss skulle fungera fungerar, skönt!! Nu kan vi har bra koll även på denna maskinen, oavsett vad den gör. Vi kan nu se var och när det går åt mest tid och diesel och behöver inte längre uppskatta eller gissa.

Klas Konradsson från DataVäxt skötte monteringen.

Mer data än i datorn

Det jag tycker är lite häftigt med det här med dagens motorstyrningar och diagnostisering, är all data som finns där. En hel del av den är synlig i maskinernas monitorer, men en del är osynlig. Det som är det fina i vårat fall när LogMASTER nu monterades i lastmaskinen är att vi nu kan se en del data som innan var osynlig för oss, som tex bränsleförbrukning och motorbelastning. Detta tycker jag är kanonhäftigt!

Denna displayen avslöjar inte mycket vad som händer i maskinen.
Med hjälp av logmaster kan vi se lite mer. (bilderna är inte tagna vid samma tillfälle)

Nu kan vi alltså ha bra kolla på lastmaskinen vad den är gör. Vi kommer att få veta vad den kostar och var den kostar vad.

oavsett om den lastar dynga,
plockar balar på fält,
latar av balar hemma,
eller fodrar djur, så kommer allt registreras och kunna följas upp.

Jag tycker att detta är ett bra sätt att ha koll på maskinkostnaderna. Vi har fastnat just för detta system och jag har lite dåligt koll på vad andra system som finns förutom maskintillverkarnas egna system. Jag vet att det finns andra liknande system som LogMASTER från andra tillverkare som också är väldigt intressanta, men vet som sagt var väldigt lite om dem. Just nu fungerar så detta för oss och då får det bli så…