Sista delen i förra årets bygge

Ibland brukar jag undra när ett bygge blir helt klart? Det finns ju nästan alltid något att förbättra eller bygga vidare. Idag gjordes nog i alla fall den sista grejen för att vi ska kunna använda förra årets bygge i årets skörd.

Tanken som räknas

Något som vi har haft i planeringen länge, men inte hunnit göra förens idag var att placera ut våran nya dieseltank. Det var den sista viktiga pusselbiten för att vi ska kunna använda våran uppgraderade torkanläggning nu i höst. Tanken har ingen viktig del i själva funktionen för det vi byggde, men ska vi kunna tanka traktorerna i höst så behövs den. Jag vet inte om den uppmärksamme kanske redan har sett att rökgasbrunnen från våran nya panna kommer upp ca tre meter från våra nuvarande diesel tankar? Så är det i alla fall och det kanske inte är helt optimalt att förvara ganska så brandfarlig vätska precis bredvid en skorsten. Det vet jag i alla fall att inte försäkringsbolaget tycker och att lyssna på dem är nog inte så dumt. Skulle något hända är det ganska så bra att ha dem med i sin båt från början.

Som ni ser så ligger rökgasbrunnen inte så långt ifrån dieseltanken. Att risken för att det skulle orsaka en brand känns liten, men inte obefintlig. En flytt av tankarna var nödvändig.

Ny tank

Våran lösning på problemet blev att köpa en helt ny tank och placera på ett nytt ställe. Man hade kanske kunnat bygga in tankarna och brandskyddat dem, men vi har ändå varit på väg att flytta dem. De har stått lite väl trång för att tanka vissa maskiner och ibland har man stått i vägen för annat när man tankat. Så minst dubbel anledning till ny tank fanns. Vi har nu haft ett system med två stycken 5 m3 tankar, men nu byter vi till endast en tank på 10 m3. Det blir lite svårare nu att hålla koll på när det är på g att ta slut, med två stycken 5 m3 så var alltid den ena full. Vi får helt enkelt lära oss.

Bild före. Här är den utvalda platsen, enkelt att komma till med alla maskiner.
Bygget börjar. Jag och Liam var ett team på detta idag.
Börja med att skala av
Leta reda på det igen lagda diket.
Lite markduk där tanken ska stå och trafiken ska gå.
Sen grusa på. Jag la lite grövre singel i diket så att vi blir av med vatten från vägen.
Sen grusa dit med betongplattor. Vi valde att använda betongplattor som vi hade låg istället för att gjuta ny platta. Dessa två plattor är en del av gamla golvet i torken.
Dit med tanken…
och vips blev det färdigt. Nästan i alla fall. det ska dit lite mer grus, men gropen hade stängt när vi insåg det..
Det blev nog ganska så bra ändå, tror jag.. Tanken står i alla fall stadigt och lutar åt rätt håll med 1 %.

 

Inhopp från semestern

För att placera denna tanken på rätt ställe så tog jag ett lite uppehåll på semestern och ryckte in. Det är ganska så full fart med mycket annat och grävningen är lite mitt område, så jag fick äran att spaka våran ny besiktade grävmaskin. Den skötte sig idag också och jag skötte mig nog hyffsat. Resultatet blev i alla fall inte så dumt. Nu ska bara en lite el fram, ny övervakningskamera och lite nytt larm upp så är det bara att fylla tanken. Lite kuslig tanke att fylla en diesel tank, det är inte gratis och många andra vet om värdet på dieseln med. Undrar vad alla diesel tjuvar ska stjäla sedan om/när elen kommer och tar över, förmodligen batterier….

Jag hade semester skor ett litet tag, så det räknas nästan som semester. Skorna matchar i alla fall byxorna.

Mer som hänt i bilder:

Utgödsling av lagårdarna har börjat. Nu lägger vi all dynga ute i fält där det ska spridas.
Ett lass mullhöjande på väg.
Röjning längs vägar och skördade vallar är nu igång. Carl har nu gjort snyggt överallt där det ska. Foto: Carl Jensen
Fältvägar… Foto: Carl Jensen
Fältkanter (före) Foto: Carl Jensen
Efter Foto: Carl Jensen
Samarbete mellan farsan och Carl. Foto: Jan Larsson

Nu ska jag försöka löda ihop drönaren, får se hur det går… Det är lite för pillrigt för mig egentligen…

Jag kan inte låta bli att fundera om detta var den sista dieseltanken vi köpte här på gården… Nästa gång kanske det är en annan slags tank eller ett batteri…..