Skärbord, Norin och fullare fart på halmpressningen

28 juli, 2021

Det händer så mycket roligt och viktigt just nu, så jag vet inte vad jag ska skriva om. Jag plockar helt enkelt ut det viktigaste, idag var det rätning av skärbord, att Norinet blev färdig tröskat och att vi växlade upp halmpressningen lite. Som vanligt börjar vi i början.

Rätning av skärbord

Gårdagen slutade ju sisådär med nykrökt skärbord och med lite Norin kvar att tröska,  inte alls så roligt. Därför så startade denna dag naturligt med att få skärbordet minst funktionsdugligt. Jag är ingen erfaren skärbordsrätare, men har varit med och gjort det tidigare så en liten aning om vad som väntade hade jag. Skadan var tyvärr värre än vad den såg ut att vara i natt i mobillampans sken, men inte alls i katastrofnivå. Det var bara att hugga in och plocka bort det som behövdes, räta det som var krokigt, skära och svetsa lite samt annat småfix. Till slut så var skärbordet minst lika rakt som innan och åter funktionsdugligt. Tyvärr så måste en del delar ändå bytas ut, men det får bli ett projekt när det är mindre bråttom, kanske en regnig dag?

Så här såg det ut i natt.
Efter en närmare titt såg det tyvärr lite värre ut…

 

Snillena spekulerar hur vi ska gå till väga (jag och far). Foto: Carl Jensen
Det blev en kombo av att dra…
Sköra och trycka med domkraft. : Foto: Carl Jensen
mycket greja blev det…
och ett besök i verkstan.
fix o trix runt omkring.
Färdigt till slut och funktionstest.

Norinet

När väl skärbordet var redo för användning igen, så kunde de sista fyra hektaren Norin skördas. Då kan vi alltså bocka av det delmålet och fokusera på nästa. Jag måste säga att jag tycker att det gick bra att få av Norinet trotts lite småstrul. Jag har fortfarande dålig koll på skördenivån, men det att det inte är varken missväxt eller rekordskörd kan jag nog med ganska så stor säkerhet påstå. Däremot mängden halm skulle nog kunna vara upp mot rekordmängder och det är inte fy skam.

Att se tröskan komma smygandes betydde denna gången inte att något var trasigt, utan att det som skulle tröskas var tröskat, en bra känsla.

Halmpressning

Nästa delmål ute på fälten nu efter att Norinet ligger på torken är att pressa och få undan halmen. Det blev det ful fart med kan nog säga. Det är faktiskt så att vi för några dagar sedan beslutade oss för att köpa våran gamla press. Det är alltså inte så att ni ser dubbelt på bilderna, utan vi har just nu två pressekipage. Att ha två pressar finns det många fördelar med, men inte minst möjligheten till hög kapacitet (teoretiskt dubbelt så hög). På bara några timmar så hade vi pressat ihop 750 halmbalar. Läglighetseffekten på att få undan och in torr halm är väldigt hög, så vi har valt att lägga en del på att effektivisera detta moment. Det gjorde idag så att alla på gården var i halmbranschen nu ikväll. Tyvärr så kom regnet innan vi hann köra in alla balar, men all Norinhalm är nu pressad och ligger ihop körd i ”treor” på fälten. Nu får vi alltså vänta på att balarna skiner av innan vi kan köra undan dem.

Här dundrar Janne och Carl fram i varsitt press-ekipage
Våran gamla press i startgroparna för att återigen få ge sig ut på ett fält.
Inte helt oväntat så var det lite småstrul när den skulle igång, den har ju ändå stått i 2,5 år nu. Sist den var ute på ett fält var när jag visade personal från KUHN hur jag tyckte att en press ska fungera… Hur som helst så efter några knytarstörningar gick allt felfritt.
Sen gick allt i full fart

Många balar blev det

Här är halmplockar-gänget, det var jag och Christin som skötte detta idag.

Lite balar hann vi i alla fall få in innan regnet kom och avbröt oss.
En kort skur som innehöll blixtrar, dunder och 10 mm regn avbröt oss. Nu får det skina av lite innan vi kommer igång igen.

 

 

Fixardag och torkpremiär
Första halmbalarna är nu under tak