Fixardag och torkpremiär

29 juli, 2021

Eftersom att nattens regnskur innehöll onödigt mycket vatten (i alla fall för halmens skull), så återupptogs inte halmkörningen idag. Istället blev det en dag för fix och förberedelse och även torkpremiär. Det var inte bara premiär för året, utan även total premiär och invigning av våran nya tork och värmekälla. Idag var första gången den gick på riktigt och inte bara testkördes.

 Blött

Jag vet att vi fick långt ifrån lika mycket regn som vissa andra fick i natt, men det var ändå tillräckligt för att vi inte skulle köra halm idag. Balarna får ligga ett tag till och skina av sig, imorgon borde de gå igen. För markens och mycket annats skull så var regnet positivt, så det får man glädjas åt istället tänker jag. Just nu verkar det som att morgondagen innehåller uppehålls väder här och mer än så behöver vi inte för att få undan alla pressade balar från fälten in under tak. Hoppas att prognosen nu stämmer.

Balarna var lite för fuktiga på ytan i dag, men imorgon går det nog.

Fix istället

Istället för att köra halm så förberedde jag istället för halmkörning. Nu har vi möjlighet att vara tre stycken maskiner med förare när vi kör halmen och då ska vi vara det tänkte vi, det blir ju effektivast så ju. Ska det fungera bra, så måste vi ha två stycken maskiner med lastare, en som lastar på och en som lastar av. Då måste vi också ha två stycken fungerande balspjut, och det märkte vi i natt att vi inte hade. Båda spjuten fungerade jättebra att plocka balar med, men det ena fungerade inte ihop med halmförhöjningarna på balsläpet. Det spjutet behövde alltså byggas om. Det gjorde jag idag och som vanligt var det mer jobb än jag räknat med, men bra tror jag nog att det blev. Jag började även att förbereda rapssåddsekipaget genom att serva 936:an som ska kopplas på kultivatorn.

Ett onödigt brett halmspjut
Från början skulle det bara kapas på sidorna, men det slutade med ombyggnation av pinnarna med.
Mer jobb än planerat.
Här är resultatet, ett smalare och förhoppningsvis bättre balspjut.
Så här kan det se ut när jag härjat i verkstaden. Lite stökigt, men vem har tid att städa när man ska vara effektiv?
Balspjutet klarade i alla fall en första provkörning
Service av 936:an var första steget i förberedelserna av rapssåddsekipaget.

Torkpremiär

Sen så var det ju den här stora, men lilla händelsen med invigningen av nya torken. Det är alltid nervöst när man ska köra igång något som man inte är helt van vid. Som tur är så gick det hela bra och allt hoppade igång som det skulle. Torken är inte mitt område, men när den skulle sättas igång idag så var jag där och hängde nyfiket över axeln på far och mor. Jag tror inte att jag var i vägen, men jag gjorde nog ingen nytta heller eftersom att allt startade som det skulle och verkade fungera. Senare dök tyvärr ett litet fel upp, men det ska de vi köpt allt av lösa snarast och vi står inte och faller med det just nu. Kort sammanfattat så var det en bra premiär och det verkar som att detta kommer bli riktigt bra. Det känns på något sätt bättre att nu elda med förnyelsebar energi i form av flis istället för fossil eldningsolja.

Dags för nya pannan och ombyggda torken att vissa vad de går för!
Brann i pannan gjorde det snabbt i alla fall.
Det rök även snabbt och mycket. Den synliga röken försvann snabbt när pannan och förbränningen kom igång på riktigt
För att få den att fungera var det i stort sett bara att trycka på play.
Här iakttar jag lite på avstånd för att inte vara i vägen.
Det här känns bättre att elda med än olja, även om det kommer vara mer jobb.

Nu är det redan en ny härlig dag och all regndans i Flodafors undanbedes.

 

En tredjedels halmbehov är nu under tak
Skärbord, Norin och fullare fart på halmpressningen