Redo för rapssådd

31 juli, 2021

Rapssådden nalkas och då är det nog bäst att se till så att vi är redo när det är dags, det är vi nu. Utsäde och Sluxx dök upp i veckan och idag blev Swiften redo för att så.

Montering av BioDrill

Med halmen borta så börjar det nu bli dags att fundera på att ge sig ut och så nästa års höstraps, men det går inte om man inte har maskiner redo för det. Därför så var min huvuduppgift idag att se till så att vi maskinerna vi kommer använda blev redo. För tredje året i rad så kommer vi att så rapsen med våran kultivator (Swift). För att kunna göra det så behövde jag montera dit BioDrillen, men även se till så att kultivatorn är i topptrim och serva den. Nu är BioDrillen monterad och kultivatorn uppservad, så Swiften är alltså nu en rapssåmaskin redo för att så. Perfekt, nu ska vi bara vänta på rätt förutsättningar.

Ett stycke Swift redo för service och för att bli en såmaskin
Såenhet på väg att förvandla Swiften till såmaskin
Såenhet på plats.
Sen dit med fläkten och lite kablar.
Till slut var den servad och förvandlad till såmaskin.
Nu står hela ekipaget i maskinhallen och väntar på att det är dags.

Redo för sluxx

Något vi lärt oss den hårda vägen är att sniglarna kan gör stora skador på rapsen genast direkt efter sådd. Därför så kommer vi nu att vara redo och skydda rapsen mot sniglarna så fort efter sådd vi kan. I år så kommer vi att sprida Sluxxen samtidigt som vi vältar, det gör vi med en BioDrill monterad på välten. Vältning och Sluxxspridning i samma överfart, hur smidigt är inte det? Själva vältningen har vi ju redan som standardinsats efter sådd. Då när man ändå vältar är det väldigt smidigt att få med sig Sluxxen på samma gång, det blir dessutom väldigt bra spridet. För att sprida Sluxx med välten så måste den anpassa lite för det och det gjorde jag idag så långt jag kan utan att ha såenheten monterad. Vi har än så länge bara en BioDrill och flyttar den mellan kuiltivator och vält beroende på var den ska användas och just nu sitter den ju på kultivatorn. Men så fort rapsen är sådd, så åker BioDrillen på välten för att vi snabbt ska kunna skydda rapsen mot sniglar.

Innan vi överhuvudtaget kunde göra något med välten var vi tvungna att hämta hem den från Lantmännen. Där har den varit och fått ett helt nytt drag monterat. Det nya draget ser helt annorlunda ut mot det gamla och jag är övertygad om att detta kommer att hålla.
Förra hösten spred vi Sluxx med gödningspridaren istället. Jag monterade då bort alla slangar från välten, så att inte dessa skulle gå sönder i onödan. Här är alla slangar elegant hoprullade på en pall.
Mycket slang är det. Jag var helt klart orolig över att detta skulle bli ett bökigt arbetsmoment. Jag hade fel, det gick väldigt smidigt och snabbt att få dit slangarna.

I vanliga falls så sker sprider vi framför vältaxlarna, men Sluxxen ska ju inte myllas så det får ske bakom axeln. Vi har gjort en egen lite lösning på detta.

Med buntband och monteringsplattor för dessa så flyttar vi helt enkelt slangarna fån sina vanliga fästen framför axeln, till att sprida bakom axeln.
Så här blir det.
Nu är den nästan redo för att sprida Sluxx, det sista får fixas när BioDrillen är på plats.
Välten får stå här och vänta på sin tur så länge.

 

Nu är vi som sagt var redo för själva sådden, får se när det blir. Det får bland annat vädret bestämma, det kan bli redan imorgon.

Städning runt fälten
En tredjedels halmbehov är nu under tak