”Plan B”

När ”Plan A” inte håller får man ta till ”Plan B” och hoppas att det stannar där, så man inte hamnar på ”Plan W” innan man är klar. Idag räckte det med att ta till ”Plan B”, så det får jag helt enkelt vara nöjd med.

Började så bra

Dagen började väldigt bra och jag kunde så färdigt det jag igår tvingades avbryta pga regn. Eftersom att Swiften inte har någon vält som packar, så går den även att köra med bra resultat även när det är lite blötare förhållanden. Idag var en sådan dag där jag ytterst tveksamt hade kört på detta fält med en kultivator med packarvält, men med Swiften gick det bra. Det var även så att det regn som hotades med runt lunch idag aldrig dök upp. Jag kunde alltså avsluta den sådden jag påbörjat och slippa ha den hängande över mig. Det är alltid skönt att avsluta sådan man påbörjat, även om det inte var någon stress med detta så var det skönt att bli klar.

Bra resultat efter kultivatorn gjorde att sådden kunde bli klar idag.

Dagen ändrade riktning

Lagom när jag gett upp alla tankar på att regn existerade och börjat planera resten av dagen och morgondagen efter det, så dök en mindre Ragnarök upp. Himlen blev svart, öppnade sig och på håll blixtrade det. Det var alltså bara att avbryta Sluxxningen som jag höll på med och planera om. En av morgondagens planerade aktivitet som var strukturkalkning fick bromsas och jag fick byta arbetsuppgift. Synd att all Sluxx inte kom ut, det skulle vara skönt att veta att rapsen fick lite skydd mot sniglarna. Nu är det som det är och man får som vanligt göra det bästa av situationen, då är det tur att det finns en ”Plan B” att följa.

Idag körde jag Sluxxen med Rauchen.
Ser helt klart gynnsamt ut för sniglarna….
Hoppas att Sluxxen ger ett bra skydd.
Jag hatar känslan när man väl inser att de mörka molnen inte alls kommer att gå runt.. Detta var förövrigt skur nr 2 som var på väg.
Nu hoppas vi att dessa håller sig undan tills alla Sluxx är ute. Detta är från ett av våra nu sådda rapsfält hemma. Vändtegen kryllar av dessa, så det är kanske dags att köra en Sluxx-runda nr två just där.

 

 

”Plan B”

”Plan B” för mig innebar att jag fick ge upp smetfesten på fältet för att åka hem för att putsa. Våran raps är ju tröskad och planen är att nu köra strukturkalk på en del av den arealen. När man kör strukturkalk så är det ju väldigt viktigt med ett bra resultat efter kultivatorn, annars är det en bortkastad insats och bara en dyr pH-kalkning. Vi vill självklart ha det bästa möjliga resultat och då måste vi förbereda lite på några fält. Rapsen var ju väldigt hög i år och inte helt lätt att tröska. Det gjorde att vi fick gå upp i stubbhöjd på några ställen. Högre stubb innebär att det lättare fastnar i kultivatorn och om kultivatorn hela tiden blir igensatt, så blir det inget bra resultat av kultiveringen (och den som kör kan få tok-krupp). Något behövdes alltså göras och det blev putsning. Jag hann inte klart riktigt idag, men har i alla fall börjat och det är ju alltid något. ”Plan B” var alltså inte så dåligt, även om ”Plan A” hade varit bättre. Hade ”Plan A” fullföljts så hade den rapsen jag sått ute nu haft skydd mot sniglar, det skulle ha varit skönt. Nu får vi hoppas att jag kan hoppa tillbaka till dagens ”Plan A” imorgon.

Gödningsspridaren fick ställas undan så länge tills förutsättningarna blir bra igen.
Putsen fick tvättas av efter att ha smetats ner lite. Detta ifall att något otäckt ogräs råkat hamna på den. Ingen av kunderna vi kör åt har något känt fall av otäcka ogräs, men ”better safe, than sorry”.
Efter tvätt och service så blev det putsning. Först ur var en skyddszon vi inte kommit åt tidigare.
Sen fortsatte jag i rapsen.
Stubben är lite för hög för att den ska gå smidigt genom kultivatorn…
Innan
Efter

En annan bra sak:

Idag fick jag min andra dos vaccin i skydd mot Coviden. Den känns skönt att nu ha det gjort, för mig har det aldrig varit någon tvekan om jag skulle göra det eller inte.