Idag var jag med i tröskteamet

Vårat Juliusvete är nu moget, så nu är det bara att tröska det när det går. Det gjorde vi idag och dagen till ära fick jag delta i tröskteamet.

Moget vete

Ja, nu när vetet väl är moget finns det inget att hålla på tycker vi. Går det att tröska så tröskar vi, särskilt när väderprognosen ser ut som den gör nu (regn nästan varje dag). Risken för att vetet förlorar kvalitet om det står på fälten när det är moget är för stor för att vi ska våga vänta. Vi vill ha möjligheten att sälja vårat vete som kvarnvete och då skulle det ju vara tråkigt om falltalet sjunker så pass att det inte duger som kvarnvete. Det gör att vi nu ser varje tröskdag lite som den sista och ligger på så hårt vi kan för att få av vetet och in i torken. När det väl är skördat, torkat och inlagrat kan vi ju andas ut, för händer det då inget konstigt så är kvalitén säkrad. I dag hade vi tur med skurar som gick omkring oss och vi fick av ytterligare en liten skvätt. Vi har nu tröskat lite mer än hälften av våran areal och har nu ca 180 hektar vete kvar att tröska. Vetet vi tröskade idag var 22 % i vattenhalt, men det var väldigt jämn vattenhalt över fältet, det tyder att det är moget och att yttre påverkan påverkade vattenhalten mest.

Moget vete är bara att tröska
Ser det moget ut tycker ni?

 

Jag fick rycka in

Jag har ju varit väldigt lite inblandad i själva tröskandet än så länge i år. Jag har haft fullt upp med annat, mest att etablera nästa års raps på olika håll. I dag fick jag ändå rycka in och köra en av spannmålstransporterna. Vi är nu klara med all körning vi kan köra med endast en skjuts och behöver nu två skjutsar till resten. Planen var att sommarjobbaren skulle köra spannmålsskjuts och jag greja med annat, men han var tvungen att göra ett Covid-test idag och det jag skulle göra istället (rappssådd åt kund) blev inställt pga av nederbörd. Det passade alltså naturligt att jag körde istället. Jag tror att jag skötte mig bra, det blev i alla fall inge familjebråk och det som skulle göras gjordes.

Här var mitt ekipage för kvällens tröskning.
Mor körde den andra skjutsen.
Farsan sköter tröskan.
Full fart med tömningarna

 

Bra sikt

Smidigt med hydrauliska taken. Man behöver inte ens gå ut för att täcka lassen.

 

In i anläggningen med allt.

 

det hann bli mörkt innan det blev för blött för att fortsätta.

Idag kunde jag även äntligen Sluxxa färdigt åt dem kunder jag sått raps, det känns skönt att nu fått ut ett första snigelskydd. Nu hoppas vi att regnet håller sig undan några dagar så att vi kan tröska på. Hoppas även självklart att sommarjobbarens Covid-test är negativt och att han snart mår bättre.