Mer raps i backen

Att det nu är full fart är en underdrift, nu är det mycket fullare fart. Det finns så väldigt mycket som händer just nu, detta är en underbar tid. Skördandet fortsätter mellan skurarna och förberedelser för nästa år grödor har satt igång. Något som däremot verkar klart för nu är rapssådden. Efter att våran egen raps blev etablerad, så har jag lagt mycket tid nu på att etablera raps åt kunder. I morse (12 augusti) blev all bokad sådd klar och alldeles nyss så kastade jag ut det sista planerade skyddet mot sniglar. Som det ser ut nu kommer det bli en hel del fin höstraps nu i höst.

Rapssådd

Det är något speciellt med att så tycker jag, oavsett om det är åt sig själv eller åt någon annan. Det är härligt att det man sår kommer växa fram (oftast) till något att skörda. Rappsådden tycker jag nog är lite extra speciell (på ett bra sätt), jag tror att det har med att göra att det är sådan liten mängd man sår. Jag tycker att det är väldigt häftigt att en frömängd på 2-3 kg/ha växer till ca 3-5 ton/ha, nästan otroligt om man tänker efter egentligen. Man förstår att det behövs mer än bara kärlek för att det ska växa till en skörd, även om kärlek till grödan kan se till att den får det den behöver för att växa.

Att dessa små plantor växer och blir så stor som de blir är häftigt tycker jag.
11 månader senare är plantorna inte så små längre.

200 hektar

Om ingen mer körning nu dyker upp, så slutade höstens rapssådd för mig på ca 200 ha. Av dessa 200 hektar så var 58 våran egen raps och resten ute hos kunder. Detta har inneburit ganska så full fart för mig med detta den senaste tiden, det är detta min tid har gått till mest nu. Förutom att så, så har jag även Sluxxat all areal och kört gödning på den mesta. När det inte rullat på fälten, så har det varit service för att se till att inga ofrivilliga stillestånd dök upp. Det har faktiskt gått väldigt bra, efter våran egen sådd så har jag inte haft ett enda stillestånd pga av trasor. Kort sammanfattat så har det varit bra rull och jag har sått 4 ha/timme i snitt från att första säcken hos varje kund tappats i tills jag åkt därifrån.

4 ha/timmen inklusive fyllningar, vridprov och flyttningar tycker jag är en bra kapacitet.

Bra förutsättningar

Överallt där jag har sått nu i höst, så har det varit nästintill perfekta förhållanden för att så en höstraps som kommer att gro och komma upp fort. Det har varit gott om fukt och bra struktur i marken. Efter vårens regn och sommarens torrväder, så kunde man kanske misstänka att det kunde vara lite tråkigt i marken. Det har det inte varit där jag har kört än så länge, det har redit sig väldigt bra och varken gått tyngre eller lättare än ett ”normalt” år. Något som inte är en tveksamhet här i år är om det finns grofukt eller inte, för det finns det ganska gott om skulle jag påstå. Nu hoppas jag verkligen att all raps jag sått tar sig och blir bra (men inte för bra) till vintern.

Här är det fält jag sådde i natt. Det är här vältat med en Crosskillervält efter sådd.
När man petar fram förna ligger dem bra i fuktig jord.
Bilden här ovan är från våran raps. Till vänster om flaggorna är den ruta som inte är vältad efter sådd. Ser ni skillnaden?
Vältat
Ovältat. Förutom dem grövre kokorna så är det inte mycket skillnad. Det verkar vara samma uppkomst än så länge. Däremot så verkar faktiskt förekomsten av jordloppor var lite större där det inte är vältat.

Snigelår

Gott om grofukt är ju kanon, däremot så är fukten inte lika positiv när det kommer till det här med sniglar. Här är det verkligen ett snigelår och jag har aldrig sett så mycket sniglar som jag gjort i år, det fullkomligt kryllar av dem. Mest handlar det om mördarsniglar, men även en och annan åkersnigel och andra. Att det är gott om fukt gör vad jag förstått att sniglarna trivs och frodas, synd att när dem gör det så äter dem gärna av rapsen som vi sått. Därför så ligger det nu för att skydda rapsen Sluxx ute på alla fält jag har sått. Än så länge ligger den en giva på 5 kg /ha i grundgiva och jag hoppas att det ska räcka. Det gjorde det inte riktigt hemma och mördarsniglarna har nu börjat vandra in från vändtegar. Därför så har jag nu lagt ut ytterligare 5 kg Sluxx/ha 12 meter mot alla vändtegar. Det började syna att Sluxxen snart var slut där och snigelförekomsten ökade. De först 12 metrarna runtom på dem fält vi nu sått raps på är ca 10,5 hektar, så det är väl värt att skydda.

Mer Sluxx längst ut på vändtegarna.
Sluxxen ska skydda rapsen mot bland annat dessa.
Tittar man nog här på bilden ser man hur den mördarsnigel har krupit i en rapsrad.

Nu lite bilder från dagens tröskning.

och nattens sådd:

default
default

Vi har även börjat med lite sånt här:

Mer om det framåt, nu sova.