Nu är vi färdigtröskade

Så kom den här dagen i år också, våran sista tröskdag. Nu är all våran gröda som ska tröskas tröskad, härligt och lite vemodigt. Jag tror att det kanske är nästan lika skönt när det är färdigt som det är roligt när det drar igång.

Musten gick ur

Som vanligt när ett större arbetsmoment är avklarat, så gick musten ur mig lite nu. Det blir någon slags avslappning nu när man vet att alla spannmål nu är skördad och under tak. Man pustar ut lite helt enkelt och det är kanske inte så konstigt, det är ju faktiskt egentligen ett helt års spänning, förväntningar, oro och arbete som nu fått ett avslut. Nu har vi skördat det vi har sått och nu börjat se resultatet av dels ett års arbete, men även det ständigt långsiktiga arbete vi lantbrukare håller på med. Med det långsiktiga arbetet menar jag bland annat markhälsa och företagsutveckling. Det finns hur mycket som helt som jag skulle vilja skriva om, men som sagt var musten gick lite ur mig, så jag får spara på lite till senare.

Rekordskörden uteblev

Ja, även om vi inte har några slutsiffror på våra skördenivåer än, så kan vi nog precis som många andra konstatera att rekordskörden gällande mängd uteblev i år. Jag var tidigare på säsongen övertygad om att vi gick mot en rekordskörd på vårat vete i år, det såg så himla lovande ut fram tills värmen kom. Får jag gissa så var det just värmen som kostade oss skörd, det blev alldeles för varmt och allt brådmognade. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte alls att värmen hade påverkat vårat vete som mycket som den verkar ha gjort. Det verkar ändå inte som att det var någon missväxt, bara inte så bra som vi räknat med. Vad skördenivån hamnade på har jag ingen bra gissning på än, utan får återkomma med det..

Bra flyt

Även om rekordskörden uteblev i år, så har det varit bra flyt på tröskningen. Jag har ju själv inte varit med alls mycket i själva tröskningen utan sysslat med mycket annat, men det verkar ha flutit på väldigt bra. Det har varit några mindre trasor och saker strulat här och där, men de har inte kostat så mycket i stillestånd och i det stora hela har allt gått bra. Visst har vädret busat lite med oss, men vi har ändå haft tur och mycket av busvädret har gått runt oss. Det kan kanske vara våra sista 20 hektar Brons-vete som tröskades nu efter regnet som inte håller måtten för brödvete.

Nu försvann även den sista musten ur kroppen och nu väntar några intensiva dagar med halmbärgning på schemat. Jag avslutar detta inlägg med lite bilder från tröskningen. Jag har ju som sagt var inte varit med så mycket själv, men lyckats ta lite bilder i alla fall. Några har ni nog redan sett, men hoppas det inte gör ont i ögonen att se dem igen…

Det finns mycket att skriva om årets skörd, jag återkommer kanske om detta ämne senare…

Nu är det bara lite torkning kvar, så är detta moment helt klart.

Riktar våra blickar mot halmen

Med allting färdigtröskat, så riktar vi nu våra blickar mot nästa moment att få ur världen, halmen. Det har varit dåligt halmskördeväder nu ett tag, men nu har halmen börjat torka upp igen och på onsdag verkar tråkväder vara på väg. Därför ska vi nu satsa på att pressa och lagra in all våran halm innan regnet på onsdag. Det är ca 140 hektar halm vi har lagt och nu ska skörda. Hoppas vi hinner få halmen torr, pressa den och lagra in den innan regnet. Vad tror ni kommer vi hinna?

Vi började idag med att vända strängarna för att få bort ”surkluttarna” i mitten av strängarna. Bernt som brukar stränga åt oss sköter även detta.
Nu är frågan är vi kan börja pressa imorgon….. Båda pressarna står helt startklara och bara väntar på att få sätta igång.