Fullt fokus på halmen

Efter att tröskningen igår blev klar så flyttade vi fokus helt till våran halm. Den har blivit lite lagd på is fram tills nu, vi har väntat både på väder och att vi ska ha tid att bärga den. Nu är väntan över och bärgas ska den. Efter att ha haft en bra dag så blev i alla fall all halm pressad och hopplockad till ”treor”, det är helt klart en bra start.

1 174 balar

Igår skrev jag att det var ca 140 hektar som idag skulle pressas. Det kan aldrig ha stämt, det måste varit mindre areal. Hur mycket mindre vet jag inte än (ska rita på en karta senare), men att det idag pressades 1 174 balar det vet jag. Det gör att vi nu har pressat de sista två tredjedelarna av vårat årsbehov av halm, hur skönt som helst! Halmen brukar alltid kunna vara ett orosmoment, men nu är den i alla fall pressad. Passar även på att konstatera att det är skönt att ha två pressar som kan gå, det blir ganska så bra avverkning då. Nu är även alla balar vi pressat hopplockade till ”treor” vilket gör att hemkörningen imorgon kommer att gå ganska så fort.

Att ha två pressar som kan sätta tänderna i halmen var idag guld värt. Här är båda startklara och väntar på att den sista fukten ska gå ur strängen.
Det blir helt logiskt den dubbla kapaciteten om man är två pressar istället för en. Idag körde farsan den ena och jag den andra.

 

 

Full fart mot mål.
Även om vi mest var på samma fält, så delade vi upp oss på några mindre fält. Onödigt att trängas om man inte behöver….
Farsan visade idag att gammal är äldst. Han är ju naturligtvis äldre än mig, men hade även både äldre press och traktor och ändå pressade han 22 balar mer än mig…
Det var bra med halm i strängarna….
Så det var skönt att ha frontpackaren på.
Det blev några balar i alla fall.
För att få all halm torr, så vände vi de strängar som det har regnat på. Här är innan vändning, ganska så låga och kompakta.
Här är efter vändning, högre och fluffigare. Mycket lättare för vind och sol att torka bort vatten.
Det är ju inte bara guld och gröna skogar med att bärga halm från fälten. Vi måste betala tillbaka också, och det kommer vi att göra. Det ligger redan återbetalning i form av djupströbädd ute på fälten som snart ska spridas.
Inte nog med att all halm pressades idag, den blev även ihop lyft till treor. Perfekt!!
En del halm som vi vet att vi inte får plats med inne plastades.

Imorgon (egentligen idag) ska vi se till så att halmen kommer från fälten och in under tak innan regnet kommer.

Att redan nu vara färdigpressade med våran halm känns lite lyxigt. Jag kommer ihåg förr när vi körde mycket mer halm, då var det inte helt ovanligt med pressning i oktober. Hade man otur var det ibland tjälade strängar och pickupen blev helt ren på pickuppinnar. Att var klara i augusti är helt klart bättre.