Förberedelserna är igång

Med årets skörd röjd från fälten börjar vi nu jobba med nästa års skörd. Höstrapsen är ju redan sådd och har kommit upp, men snart ska det sås vete för fullt och det gör sig inte självt, förberedelserna är nu igång….

Igång

Våran största gröda är normalt vete och det har vi som plan att det ska vara även nästa år. Idag tog förberedelserna för höstvetesådden fart på riktigt. Jag tycker att det är svårt att säga när förberedelserna drar igång, det hela börjar ju egentligen långt innan plöjningen startar, men det blir ändå tydligast start när plogen drar igång tycker jag. När plogen börjar gå, så syns det tydligt att man förbereder fälten för en ny gröda. Det får nog bli min måttstock för när förberedelserna drar igång, om vi inte ska sprida dynga, gräva eller röja runt fälten för då börjar det då. Vilken tur att även detta satte fart idag, för då visar alla indikatorer på att förberedelserna är igång. Nya växtodlingsår ser jag alltid fram emot, det är en härlig känsla att få starta om grödor där ute på fälten.

Stämmer det att för oss som plöjer startar etableringen av nästa årets gröda med plogen?

Vad gjorde vi idag då?

Jo, vi tryckte på play-knappen för flera förberedelser idag (de fälten som vi har haft raps på har vi redan tjuvstartat på, men vi bortser från dem nu). Plogen som helt klart kan vara en begränsande faktor sattes igång så fort det bara gick idag. För att plogen ska kunna gå fram på fälten, så måste även vissa andra moment vara utförda. Djupströbädden ska ut (på vissa fält) , fältkanterna ska röjas och eventuellt ska något fixas med grävmaskinen. Alla dessa arbetsmoment sattes idag igång o med lite bra planering så har plogen kunna hålla igång hela dagen. Det som blockerar plogen mest just nu är skitspridningen, de andra momenten kan vänta lite om vändtegarna inte plöjs på en gång.

Lång där borta syns hur Carro manövrerar kedjeröjaren runt ett fält.
Dyngan ska ut
Sen jagar plogen skitspridaren.
Vi lastar skitspridaren med grävmaskinen i år igen.
Full skopa skit
Efter att dagens beting med skitspridningen var klart, hann jag även lite rensning av backdike. Detta är vårat mest prioriterade dike att rensa just nu.
I bakgrunden på denna bilden syns även en annan aktivitet som skett idag. Christin och Carro ägnade sig åt lite djurskötsel.
Djurskötseln resulterade i att våra tjurkalvar nu är frånskilda och intagna i lagården.

Det var lite kort om vad vi nu satt igång med och kommer hålla på med ett litet tag. Imorgon fortsätter förberedelserna, men vi kommer att dubbla kapaciteten på skitspridningen.

Kvällen avslutades med service. Imorgon kommer grävmaskinen få jobba ordentligt med att ösa skit.

Hoppas på en riktigt bra dag imorgon, då kommer det inte vara mycket skit kvar att sprida när dagen är slut.