Ännu en bra skitdag

Idag så fortsatte skitspridningen som påbörjades igår, men idag med dubbla kapaciteten. Ytterligare en skitspridare anslöt idag till teamet och såg till så att vi hann med en hel del idag.

Betala tillbaka

Halm är en resurs som är väldigt bra till mycket, inte minst på fälten. Nu ser vi till att vi betalar tillbaka den halmen som vi lånat från fälten genom att sprida ut den igen. Återbetalningen sker dessutom med ränta, eftersom att halmen nu är blandad med dynga från våra nötkreatur. Vi sprider alltså ut våra djupströbäddar nu, detta blir som en dunderboost för jorden. Att djupströbädden är en av de viktigare byggstenarna vi har på vägen mot bra jordstatus och högre skördar, har vi märkt väl. Därför är vi bestämda i att halmen som vi skördar, ska minst betalas tillbaka till fälten. Kanske inte just på den platsen där den skördades, utan där den gör mest nytta. Att bärga halmen och sprida den på ett annat ställe där den behövs mer, är ett bra sätt att förbättra lite ”sämre” jord.

Det är en hel del halm som man tar bort när man bärgar halmen.
Det här fungerar bra som återbetalning, djupströbädd.

Bra snurr med två spridare

Till vår hjälp med att sprida ut skiten, så har vi tagit hjälp av två entreprenörer. Per från Ramsta och Joakim från Kungsgården Lantbruk dök idag upp med varsina spridare. Eftersom att jag ändå är med och lastar med grävmaskinen, så passar det väldigt bra med två spridare att mata. Två spridare till en grävmaskin tycker jag passar ganska så perfekt, det blir väldigt effektivt och bra flyt. Jag som sitter i grävmaskinen hinner lagom med att ösa runt högen mellan spridarna. Att jag hinner ösa runt dyngan innan jag lastar gör att dyngan går fortare genom spridarna och att det blir lite bättre spridet (tycker i alla fall jag).

Jag och Per (som syns på denna bilden) tjuvstartade ju redan lite igår.
Idag anslöt även Joakim….

 

och vips så var det två spridare igång.
Grävmaskinen slevar för fullt
Ska allt rulla effektivt så ska all sorts väntetid minimeras till exempel kö in till lastningen. Det gäller att få igång rätt flyt…

Jag hade även tur idag med lite hittegods. Jag hittade min kniv som jag tappat tidigare i år. Det otroliga var att jag hittade den i en hög med ca 1200 kubik dynga. Skönt att den kom till rätta och inte orsakade någon skada.

Det var en väldigt bra dag, om jag får säga det själv. Vi lyckades med att få ut straxt över 2000 kubik djupströbädd blandad med lite från våra skrapgångar idag. Vet inte om det är en bra eller dålig siffra i skitkörarbranschen, men jag är helnöjd i alla fall. Nu är det bara en liten skvätt kvar till imorgon.