Småfix med stort resultat

Att göra saker som ger resultat är ju inte så dumt, är det sedan liten insats med stort resultat är det ju ännu bättre. Jag har gjort några sådana saker nu i helgen.

Lagat fält

För att det ska växa bra ute på fälten, så måste fälten vara i bra skick på flera sätt. Trasiga fält klarar inte av att leverera det vi önskar. Är fälten inte i bra skick får vi antingen sänka vad vi förväntar oss att fältet ska avkasta eller laga det som är trasigt. Det första alternativet är inte ett bra alternativ så vi kör på det andra alternativet. Med trasiga fält tänker jag mest på fält där täckdiken eller backdiken inte fungerar. Det finns säkert andra sätt ett fält kan gå sönder på, men kommer inte på något just nu. Det är i alla fall denna sortens lagning jag har grejat lite med nu.

Här kommer lite bilder på vad jag har gjort:

Bild från i somras. Här kan man helt klart misstänka att något är knas med dräneringen…
Samma plats som ovan. Här vid flaggan trycker det upp vatten och rinner sedan på ytan.
Bara att gräva upp o se vad som är knas..
Gott om vatten har det även strömmat ner i marken också, men inget synligt rör…
Längre ner låg röret, men inte alls så trasig eller igensatt som jag trott. Efter att ha petat upp en pipa och kollat in kunde jag konstatera att det inte var något tok i närheten. Typiskt, bara att leta vidare.
Nere vi utloppet fick jag däremot bingo. Den yttersta pipan/ögat var avgrävd och därav igensatt. Bara att pet upp och laga.
Alldeles nylagat. På detta fält hittade jag ytterligare 3 ögon som var igensatta. Detta kommer verkligen att göra nytta för detta fält.
Här kan man få en uppfattning om hur mycket som påverkats av detta. Hela fältet har troligtvis påverkats, men olika mycket.

 

Stubb bredvid det blötaste området
Så här såg det ut i det blötare området. En viss skillnad på bland annat ogräsförekomst.
Jag hann även med att backdika lite…
Ny rensat dike.

Apropå trasigt, så brottades jag dagens första timmar med ett elfel i grävaren. Till slut kunde jag hitt och åtgärda felet. Det var ett sånt här roligt fel som kom och gick hela tiden…..
Det är väldigt smidigt att ha egen grävmaskin för att kunna göra sånt här. Det gäller bara att den alltid är redo. Egentligen är det inte helt optimalt att göra sånt här innan höstsådd kan jag tycka, men behövs det så behövs det.

Nu har jag grävt det som har behövts nu (men det finns alltid något att gräva, jag vet) och parkerat grävmaskinen så länge. Istället riktar jag in mig på att plöja. Vi har redan en plog som går, men nu ikväll satte jag fart på våran andra. Först så ska jag plöja vändtegar, sen får vi se vad som händer….

Första vändtegen för i år.