Nu har plogarna fått gå

I vår maskinpark har vi ju turen att ha två stycken plogar, inte alls dumt när det ska plöjas med lite avverkning. Nu har båda båda plogarna fått gå några dagar så att plöjningen kommer undan lite.

Plöjning

Även om inte heller detta år är ett vanligt år, så plöjer vi ändå som vanligt dem fält där vi ska ha vete efter vete. Jag vet att det finns många olika sätt att göra på, men för oss så passar/fungerar plöjning bäst och då väljer vi helt logiskt att plöja. Nu i höst rör det sig om ca 260 hektar som ska plöjas och nu är 175 av dem plöjda och redo att harvas vartefter de torkar upp.

Ett nyplöjt fält, det är något speciellt med ett nyplöjt fält en höstmorgon tycker jag.
Vi plöjer ca 20 cm djupt
En hel del jord och växtrester ska vändas ner.
I regel så plöjer vi ganska så tvärs emot såriktningen och körspåren.
Jag tycker att plöja är ett roligt jobb, det syns verkligen att det händer något när man kör.

Två plogar

Vi har ju valt att ha två plogar i maskinparken, det är en delburen sexa och en helburen femma, båda är av märket Kverneland och med plogkropp 28. Det är smidigt att båda är nästan helt likadana, dels så plöjer de likadant och sen så är det samma reservdelar. Att ha möjligheten att plöja med 11 skär samtidigt påverkar avverkningen ganska så positivt när det behövs. För oss passar det perfekt att dessa skär är uppdelade på två, även om det innebär att vi behöver två bemannade traktorer för att plöja med alla skär samtidigt. Vi har nog ändå inte tillräckligt stor traktor för att dra 11 skär själv och även om vi hade det så skulle det inte passa våra fält. Så två får bli bästa lösningen för oss.

Farsan rattar den delburna sexan….
och jag tar hand om helburna femman.
Sex skär i backen
Fem skär i backen. Sexan tar helt klart mer än femman.

Samarbete

Det är ju som sagt var två olika plogar och därför så använder vi dem olika när vi har möjlighet till det. ”Rätt maskin på rätt plats” är det vi försöker följa när vi plöjer. Det innebär för oss att den delburna plogen får gå mest i tegen och där det är långa drag, medans den helburna får ta korta drag och vändtegar. Det är ett bra sätt för att utnyttja plogarnas kapacitet så bra som möjligt. Det är inte alltid vi plöjer med båda, men när vi väl gör det så händer det faktiskt lite på en dag.

Även om båda plogarna samarbetar och här till och med på samma fält så går de aldrig efter varandra i samma drag. Vi håller oss på olika tegar, det blir effektivast så.
Den delburna dundrar fram i tegen.
Medans den helburna ser till så att vändtegarna eller korta drag blir plöjda.
Två plogar men inte på samma teg.
Vändtegarna skulle i år läggas utåt nästan överallt.

Det är helt klart några ton jord som vända på en säsong…
Det var mycket mask i backen.
Tyvärr så gjorde nog däremot dessa fjäderfän sitt bästa med att minska maskbeståndet i marken…
Jag tror inte att alla är lika nöjda som vi med att vi plöjt undan så mycket. Här kom en lite halvt förvirrad älg ut när nästan hela fältet var plöjt och såg helt klart missnöjd ut.
Det torkar fort i ytan, det gäller bara att det torkar upp bra även under ytan. Förra året var det inte direkt torra förutsättningar när vi sådde och det syns nog faktiskt på jorden i år. Nu hoppas vi att vi kan så i torrare förhållanden och inte kladdar till något ute på fälten.

 

Imorgon (idag egentligen) så ska förhoppningsvis harven komma igång och på fredag så börjar vi nog kanske att så lite vete. Nu hoppas vi att vädret är på våran sida, så är snart allt som ska sås sått.