Förberedelser inför sådd

Efter att ha plöjt några dagar, så pausar vi nu plöjningen ett tag och börjar reda till det vi plöjt för sådd. Det är ju ingen ide att ha massa plöjt utan att så det. Som det ser ut nu har vi vädret med oss så långt prognosen sträcker sig, men det kan ändra sig fort, det har vi sett förr…. Så vi lämnar inget åt slumpen, är förutsättningarna bra för sådd väntar vi inte, då sår vi.

En sista hand på maskinerna

Ja, även om maskinerna redan ska vara i skick att använda när denna säsongen drar igång, så behöver dem ändå lite kärlek precis innan vi drar igång. Det finns alltid något att pillra lite på, något man kan ha missat tidigare och lite vanligt service. Hursomhelst så vet man ändå inte säkert hur maskinen mår förens man prövar den på riktigt. Idag gjordes sista touchen på både harv och såmaskin, harven provades även på riktigt ute i fält. Idag började vi nämligen att harva inför vetesådd.

Såmaskinen och harven fick hänga utanför verkstan i förmiddags.
Harven fick äran att även provas på riktig idag.

 

Såmaskin

Min första uppgift för dagen var att se till så att såmaskinen är redo när det är dags. Det brukar alltid vara lite fix med den precis innan start. En sista smörjning, kolla alla billar, testköra allt etc etc. Det tog ungefär fram till lunch och en timme längre att göra detta idag, men nu är den mer än redo för att så en rekordskörd. Det är skönt nu när vi har en lite nyare såmaskin, det sparar en hel del tid på underhåll jämfört med tidigare då vi hade en lite äldre maskin. Det tar ändå lite tid, såmaskinen vill man ju vara säker på att den gör ett bra jobb, man har ju i regel bara ett försök på sig för att få det bra. När såmaskinen väl var klar, så såg jag och Carro till att så-traktorn med blev redo för sådd, det handlade mest om hjulen.

Det är faktiskt en hel del att dubbel och trippel kolla på såmaskinen tycker jag.
Jag tror att jag är noga med att kolla över allt ordentligt, jag vill vara det i alla fall. Foto: Caroline Larsson
När såmaskinen väl var redo, var det traktorns tur.
Idag tog Carro lite kort på när jag jobbade, jag brukar ju vara på andra sidan kameran. Så här ser jag ut när jag snurrar ett hjul. Foto: Caroline Larsson
och så här ser jag ut efter jag har snurrat ett hjul. Foto: Caroline Larsson

 

Kultivering

När traktorn väl blev redo för sådd, så åkte den och jag ut och kultiverade. Smidigt nog så är den ju lika utrustad hjulmässigt när den sår som när den kultiverar. Det är nu dags att ge sig på rapsstubben en gång till, har vi tur nu så är det sista överfarten där innan sådd. Det borde kunna vara så att nästa maskin ut på (före detta) rapsstubben är såmaskinen. Vi får se, det jag har kört hittills har i alla fall sett bra ut. Det var faktiskt hög tid att köra nu med tanke på hur långt spillsäden har kommit. Kollar man bara på spillsäden så skulle man nog ha varit lite tidigare kanske, men det har inte redit sig i marken under ytan där förens idag. Det ser torrt och fint ut på ytan, men är blötare nere i. Nu tror jag ändå att det behövs röras lite i för att torka upp.

Idag fick 724 jobba lite på riktigt framför kultivatorn.
En hel del spillsäd som nu måste få sig en omgång.
Hit men inte längre får spillsäden komma. Många plantor har nu två örtblad och då är det ju hög tid att bekämpa den.
Spillsäden försvinner helt efter en överfart med kultivatorn.
Går man i det kultiverade och känner, så är det inte alls så torrt som man kanske kan tro. Som ni ser på bilden är det ganska så lätt att tryck till leran här.
Kultiveringen kommer att fortsätta imorgon med.
Harven står redo inför hårdkörning. Nu kommer den få jobba för att hinna ifrån mig! om inte såmaskinen rasar förstås…

Jag trodde ett tag att imorgon (fredag) skulle bli så-starten på vete för våran del, men nu är jag lite mer osäker. Vi får helt enkelt se.