Första vetet är nu i jorden

Det verkar som att det kan bli veteskörd för våran del nästa år också, i alla fall som det ser ut just nu. Efter en blygsam såstart idag, så har vi nu sått höstens första sju hektar, nu är det bara 333 hektar kvar innan vi är i mål.

Bra känsla

Att få komma igång att så kan nog vara en av dem bättre känslorna man kan ha tror jag. Det är ju bland annat otroligt roligt att så något som gror och växer. En annan väldigt bra sak med att komma igång att så är att se att allting fungerar som det ska. För även om jag har kollat igenom allting noggrant och provkört så gott jag kunnat, så brukar det vara svårt att veta hur bra allt fungerar förens man kommer igång på riktigt. Jag vill nog påstå att vi nu är igång på riktigt, även om det bara blev en liten kortis nu ikväll. Just nu så har jag i alla fall en bra känsla om att detta kommer att gå bra, hoppas det är så.

Årets första påsar åker i såmaskinen. Kommer det att fungera nu?
Det är ändå rätt så mycket som ska lira ihop när man ska så. Här är min hjälp för att sköta gödningsgivan på väg till hytten.
Vridprov innan jag gav mig ut. Jag brukar helst göra ett helt gäng för att veta att jag kommer så nära rätt som möjligt.
Väderstad fick hjälpa Överumen med vridprovet (vågen är från Väderstad).
Väl ute på fält verkade det som att allting inne i hytten fungerade som det skulle.
Kollade man sedan ut, så verkade både gödning och utsäde hamna där det skulle också. Utsädet ligger på såbotten och gödningen ca 3-4 cm under. Perfekt tycker jag!
För att e så att allt snurrar som det ska har jag hjälpa av lite kameror. Det har räddat mig många gånger.
Backspeglarna är också bra hjälpredor.

Norinet först ut

Först ut att sås av vetet är Norinet. Det är ju en tidig sort och därför tycker vi logiskt att den ska så just tidigast. Norinet är ju med det vi har som förfrukt till höstrapsen och för att säkerställa (i alla fall förbättra) möjligheten att kunna så höstraps nästa höst så behöver vi få ner Norinet och hest lite halvskapligt. Om inte väderprognosen toklurar oss och inget exploderar, så finns det goda förutsättningar att Norinet snart är färdigsått så att vi kan hoppa på nästa sort.

Här är första fältet ut att sås med vete för i år.
”Ett lagom höstbruk” skulle man nog kunna säga om bruket.

 

Stämningsbild
Så efter en mjukstart kunde jag glatt konstatera att allting verkar fungera som det ska och att utsäde och gödning går ut som det ska i rätt mängd.

Utsädesmängd är 400 grobara kärnor/m2. Lite högt kan man kanske tycka med tanke på att det är tidigt än, men Norinet har vi positiv erfarenhet av att ha hög utsädesmängd på. Gödning är med i form av NPK 10-11-22 och sås i mängden 60-280 kg/ha.

Hösten första frost infann sig i morse, här är alldeles ny smällt frost på ett rapsblad. Apropå raps så var det idag dags för oss att ge oss ut för att tillväxtreglera rapsen. Det gjordes med preparatet Orius, som nu nyligen blivit registrerat för ändamålet.