Det här var inte alls så roligt

Det kan ju inte alltid gå bra, lite måste det strula och jävlas också. Det gör det ju faktiskt litegrann hela tiden, men nu har det dykt upp ett litet större strul. Den traktorn som absolut inte alls får gå sönder har gått sönder, och lite mer än bara en givare den här gången….

936:an

Traktorn som nu gått sönder är 936:an. Det är den av våra traktorer som det passar sämst att den är trasig, det är ju våran stortraktor och den enda ”stora” traktorn vi har. Våra andra traktorer går lättare att ersätta genom lite omorganisation, men inte 936:an det fattas ca 120 hästkrafter mellan 936:an och våran näst största traktor. Det brukar även vara den storleken på traktor som är lite halvsvår att få tag på utifrån om man ska ha tag på en vikarie lite snabbt.

Här står den alldeles ny-trasig. Kollar man på vänstra hjulen kan man ana vad som är trasigt…

Bakaxeln

Det som gick sönder på 936:an var att bakaxeln small rakt av mitt på ett fält. Väldigt olustigt och märkligt. Det ska bara ha smällt till ordentligt och traktorn slutade driva och började luta. Tur att farsan, som var den som körde, var snabb att få stopp på traktorn så att det inte gick värre än vad det gjorde. Hade hjulen farit iväg och traktorn ramlat ner på marken hade det blivit mycket tråkigare än det faktiskt blev. Som tur var så kom ingen till skada när det hände, vilket är det viktigaste. Märkligt ändå att bakaxeln går av sådär.. Förutom det viktigaste med att ingen person kom till skada så är det positiva med en sådan här skada att den är tydligt. Man behöver inte hålla på att felsöka och gissa sig fram. En axel som gått av behöver inga felkoder för att tala om att den är trasig, det syns bra ändå.

Tydligt fel ändå… En axel som är rakt av…
Som sagt var rakt av… Jag tycker det är jättekonstigt. Jag hade förstått om man kört på något rejält, men nu har faktiskt inte det hänt.
Där står den nu och skäms i väntan på delar. Risken är att vi kommer att få så runt den om det inte kommer delar. Tur i alla fall att det inte på vägen eller annan sämre plats..

 

Vad händer nu då?

Ja, bra fråga…. Eftersom att detta är våran harvtraktor och att harvningen är den  begränsande faktorn i höstsådden och ingen av våra andra traktorer drar harven med bra resultat, så måste detta lösas på annat sätt. Det bästa måste vara att få fart på 936:an igen, men det hänger på att det dyker upp reservdelar. Dyker delarna upp (som jag tycker de borde) imorgon, så är den nog kanske igång imorgon kväll igen. Längre än tills imorgon kväll kan vi inte stå stilla med harven, då måste den vara igång igen. Kommer det inga reservdelar tills imorgon (vilket jag befarar), så måste vi ha en vikarietraktor. Vi får se vad som händer imorgon.

Att trolla fram en stor traktor med dubbelmontage är inte så lätt, så hoppas att 936:an snart går igen!

Såmaskinen rullar ändå

Ja, som tur var så fanns det för mig att så idag även om harvningen stannade tvärt vid lunch. Alla fält där vi skulle ha Norin var färdigharvade och jag kunde alltså så färdigt allt vårat Norin idag, perfekt ju! Efter Norinet så var det dags att börja så Julius och även där hade och har jag att åka på även om harven står stilla. Vi har ju 75 hektar som ska sås med raps som förfrukt och där har vi nu kultiverat 2-3 gånger och ska så direkt i det utan att harva innan. Sådden har alltså inte behövt hålla upp än, men kommer nog tyvärr snabbt ikapp harven om den står stilla.

Såmaskin har än så länge kunnat rulla på enligt plan och vi har nu sått 85 hektar höstvete.

Alla foton på den trasiga traktorn har farsan tagit, jag har faktiskt inte sett skadan i verkligheten utan har fokuserat på sådden. Nu hoppas vi på glädjande besked imorgon bitti och att 936:an rullar snart igen. Det skulle göra allt mycket lättare. Tur i alla fall att vädret visar fint väder ett tag till nu.