Nu börjar det ljusna

Kanske inte helt oväntat så har traktorstrulet varit fortsatt centralt för oss. Fast egentligen är det inte själva traktorstrulet som är problemet, utan att harven står stilla.. Nu verkar det ändå som att det börjar ljusna och harven började faktiskt halta sig fram litegrann idag.

724:an fick slita

Förutom 936:an så har vi en traktor som kan dra harven med något sånär hyffsat resultat, det är 724:an. Nu så har den redan varit upptagen med att så och att så färdigt det som var redo för sådd prioriterade vi framför att göra i ordning mer för sådd. Däremot så hann jag knappt fälla ihop såmaskinen efter att ha sått ikapp idag förens farsan var där och slet i hydraulkopplingarna och la beslag på traktorn. Sen åkte traktorn via dieseltanken, direkt till harven, sen omställning av harvens parallitet och direkt ut i fält. Sen fick 724:an bekänna färg.. Det ska ha gått hjälpligt bra att harva med den och i nerförsbackarna ska det nästan ha gått i den hastigheten som önskades. Jag följde det hela via logmaster och motorbelastningen var inte låg. Det var nog tur att det första harvningen redan var gjord så att det gick lite lättare. Skönt hur som helst att harven kom igång idag, även om den haltade fram.

Vi prioriterade att så färdigt detta innan vi snodde traktorn…

Lösningarna är nära

Förutom att harven nu började rulla så smått, så ljusnar annat också upp. Imorgon bitti dyker två lösningar upp, dels en lösning som gör att harven inte kommer att behöva halta sig fram imorgon och även en lösning som gör att 936:an kanske snart är igång igen. Lösningen som ska sätta fart på harven tills 936:an är tillbaka i tjänst ska bli rolig och spännande, även om omständigheterna är allt annat än roliga (mer om detta imorgon). Sen verkar det som att det kanske finns en lösning som får fart på 936:an ”snart” igen. Imorgon bitti så ska en bättre begagnad bakaxel anlända från traktordemonteringen i Laholm, passar den (vilket den ska) så borde inte 936::an behöva stå och skämmas så länge till (att det inte finns någon ny axel att få tag på ska bero på råvarubrist).. Vi har även fått etterbjudande av en granne att hyra en traktor i stor storlek om det skulle behövas, jättesnällt! Nu verkar det alltså som att allting är på väg att ljusna, härligt!

Där nere haltar sig harven fram, undrar vad som gömmer sig i dammolnet imorgon…?

Pyssla om rapsen

Så istället för att så höstvete som jag egentligen skulle ha gjort idag, så kunde jag ta hand om det som redan växer. Vi bedömer nu att det finns goda förutsättningar för rapsen att överleva och körde därför ut det sista kvävet och svaveln där idag. Det gjordes i form av 65 kg NS 21-24/ ha och 100 kg kalksalpeter i varsin överfart. Nu ligger alltså hela höstkvävegivan på rapsen. Skönt att få det gjort.

Eftersom att det verkar som att rapsen kommer att leva i alla fall ett tag till, så fyllde vi på med näring idag.
Plantornas rötter verka i alla fall vara välmående.
Spillsäden börjar ge vika ordentligt nu med, vilket är skönt så konkurrerar inte den om näringen längre…
Rapsen största fiende verka än så länge i år vara sniglarna. Här har de varit riktigt stygga i kanten.
De lämnar i alla fall tydliga spår efter sig den här gången…

En annan grej som gör att det ljusnar lite är att det jag sådde i söndags nu har grott och har satt skott, underbar känsla att se.

 

Imorgon blir en bra dag det känner jag på mig!!