Sådden flyter på

Efter den lilla förseningen nu i veckan så kom sådden igång igen igår förmiddag. Det har flutit på riktigt bra ända tills regnet kom och stoppade oss ikväll.

Bra fart igen

Ja, när allt går så tycker jag att det känns som att det är bra fart på grejorna. Det händer i alla fall helt klart saker åt rätt håll. Igår förmiddag fick jag återigen ett fält som blev färdigharvat och redo för sådd. Härligt att få peta ner lite mer frön nu när förhållandena i marken är trevliga. Arealmätaren har tickat på och vi har nu fått ner 219 hektar höstvete utav 333, det får vi nog ändå vara nöjda med. Innan traktorhaveriet hade vi inte sått hälften och nu har vi sått nästan två tredjedelar. Bara lite kvar nu, men 85 hektar utav dem som är kvar ska plöjas också.

Såmaskinen rullade igen på harvade fält. Foto: Christin
Det känns skönt att ha fått ner så många hektar vete utan att överhuvudtaget kladdat.

Regnet kom

Väderprognoserna har minst sagt varit ostabila om vad som ska hända i natt vill jag nog påstå. Många olika bud har det varit och jag valde självklart att tro på det positivaste, en regnfri natt. Hade den varit regnfri så hade jag sått färdigt det som enligt plan skulle varit färdigt igår kväll, då hade vi nästan varit ikapp med våran så-plan. Nu blev det inte så och det är inte mycket vi kan göra, vädret rår vi inte på. Jag försökte litegrann genom att bli riktigt arg på vädret, men då ökade regnet, så det fick helt oönskad effekt. Nu ser jag ändå regnet som positivt för det vete som redan är sått och rapsen, det kommer göra gott där.

Lagom till kvällstankningen kom regnet. Typiskt….

 

Bara någon timme tidigare var det 0,2 som skulle ramla här. Det känns lite som att vädret legat i en tombola….

 

Nu ska jag passa på att utnyttja detta regnavbrott genom att göra något jag inte gjort på länge, sätta mig bredvid min fru i soffan.

Här kommer lite bilder från harvning och sådd:

sortbyte, vi har ingen utsädesodling så rengöring i fält får duga. Foto: Christin
Här har ett litet gäng tranor samlats. Hoppas de har sammankomst om sin flytt till varmare land och inte hur de bäst ska sätta i sig mask och utsäde…
Bäst att ta det säkra före det osäkra och störa deras sammankomst innan de hinner organisera sig….

Jag har lite fel bilder på de olika sorters bruka jag sått i, men det kan vi fördjupa oss i senare.

Trevlig helg till er alla!