Fortfarande uppehåll i höstbrukandet, tur att det finns annat att göra.

Från att allt har gått nästan i ett med fullt fokus på att peta ner höstvete i backen, så har ju nu blöta förhållanden stoppat upp oss lite. Vi har fortfarande inte kommit igång med harvningen på det sista, utan har fått hitta på annat att göra. Tur att det finns gott om andra sysslor att göra och mycket att komma ikapp med, så vi behöver inte använda fantasin så hårt för att hitta något att göra. Här kommer några exempel:

Skydda rapsen igen

Det känns som ett evigt skyddande av den där höstrapsen för att det ska bli något, man får liksom aldrig slappna av. Idag var det kanske inte tal om direkt skydd utan mer hjälp på traven genom att trycka till ogräsen. Förra gången var det spillsäd och gräsogräs och den här gången var det örtogräsens tur. Vi har väntat lite med denna behandlingen ett litet tag med flit, Belkar som är det preparat vi kör kan ju även vara skarpt mot själva rapsen om den inte är tillräckligt långt utvecklad. Den mesta av rapsen har varit redo för en behandling ett tag, men vi har haft fläckar som legat lite efter främst där spillsäden härjat. Dessa plantor har vill vi med ska följa med fram till skörd, så vi har helt enkelt fått vänt lite. Nu var det i alla fall dags och vi räknar med att köra en delad behandling, detta för att de plantor som ligger lite efter inte är redo för en full dos än. Det fick alltså bli en dos på 0,25 liter Belkar /hektar idag och ytterligare 0,25 liter/hektar om tre veckor igen. Så får vi se vad som blir härnäst i rapsen….

En spruta laddat med Belkar. På bilden syns ränderna med spillsäd tydligt. Spillsäden mår inte alls bra, men den har ändå lyckats hämma rapsen rejält…
Det syns kanske ännu bättre på den här bilden.
Den här är från 10 dagar sedan och den färskaste närbilden jag har. Det var när spillsäden precis börjat krokan på riktigt. Det har hänt mycket åt rätt håll sedan dess, men rapsen ligger fortfarande efter på flera ställen. För att rapsen ska tåla full dos ska den ju ha sex örtblad och det har den fortfarande inte överallt..
Nästa insats skulle kunna vara mot denna. Vi har än så länge inte haft något behov av att bekämpa insekter i rapsen i höst. Jag hoppas och tror att vi slipper det, rapsen borde ha växt ifrån dem nu, men man vet aldrig.

Kolla till det vi har gjort

Även om det verkar självklart att man kollar på det man har gjort av flera anledningar, så hinner man inte alltid med det. Nu har i alla fall tid funnit för lite närmare koll på vad vi hållit på med den senaste tiden, vetesådden. Mycket av det vete vi sådde först har nu börjat komma upp och på många fält ser man nu rader. När man tittar på fälten runt uppkomst så finns det mycket att om hur etableringen har gått tycker jag, här finns mycket att lära tycker jag

Mycket vete tittar nu upp på riktigt.
Sårader syns tydligt. När man börjar se spårmarkeringarna tycker jag det känns som att det verkligen har kommit upp.
Här är en intressant bild uppifrån tycker jag. På vissa ställen syns det här vilken riktning plogen har gått på. Även lite ränder från såmaskinen syns, fast de är på tvären mot såriktingen, jag tror att de beror på en hoppande efterharv. Våra fast 24 meter körspår syns tydligt, även om spårmarkeringen inte syns härifrån, det är helt enkelt lite sämre bruk där.

Nu ett rapsmysterium:

Kollar man på bilden här ovan så ser det ut som en klassisk så-mista. Det var i alla fall vad jag trodde tills jag såg den på närmare håll, då insåg jag att det är något annat som gör att det är växtfritt på denna yta. Jag är inte helt säker på vad, men jag tror att det är något glupsk som varit där och ätit. Sniglar eller larver. Det märkliga är att det är i sådana skarpa linjer samt att det faktiskt är en bit ut på fältet, det har jag inget bra svar på mer än att jag vet att det kan bli väldigt tydliga gränser vid snigelangrepp runt en Sluxxad yta. Vad tror ni är det ändå en så-mista? Det skulle vara det enklaste svaret helt klart, men jag är som sagt var tveksam. Här kommer lite mer bilder:

Från ett annat håll. Något som kan förklara den skarpa vänstra gränsen är att det är kultiverat en gång innan sådd där (vi gjorde ju det i körspåren).
Inte en spillsäden trivs där. Nu har lite åkersenap vaknat till liv där, men innan var det helt växtfritt.
Alla rapsplantor i kanten mot det växtfria området är helt klart ätna på av något.
Bild från ovan
Det blå är såriktningen och det röda någon slags kant mellan raps och inte raps. Det stämmer inte med varandra. Det syns dessutom att kultivatorn jobbat i rutan och då sår den. Det handlar om minst två drag bredvid varandra och jag tegkörde här, så att utmatningen på BioDrillen skulle strulat två olika drag på samma ställe känns konstigt.

Vad tror ni är anledningen?

Lite andra bilder

Vallarna växer på bra och klövern verkar trivas, snart dags för skörd.
För första gången sedan tjurkalvarna kom in så hann jag igår kolla in där. Det verkar som att de trivs med tillvaron och snart ska det få flytta till större.
Trotts att det varit för blött att harva och så där vi ska göra det, så är det lite torrt på annat håll. Här är det sått och det skulle inte gör något om fukten kom ner på såbotten.
Efter dagens runda så bedömer vi nu att det här går att börja harva imorgon. Det har nu torkat upp under ytan även om det ser tråkigt ut på håll.