Sådden är nu i mål

Äntligen, för bara någon timme sedan fällde jag ihop såmaskinen och åkte från årets sista fält att sås. Det känns fruktansvärt skönt att nu vara i mål med sådden, det är inte bara själva sådden som nu får ett avslut utan det blir som ett avslut  för hela skörd- och höstbruksperioden, nu kan vi börja lugna oss lite och hitta tillbaka till lite mer normala arbetstider. 

Proppen ur

Som vanligt när höstsådden är klar så blir det lite som proppen ur, det är mycket spänningar som släpper nu. Och precis som vanligt när ett stort arbetsmoment tar slut och ett mål blir uppfyllt är det blandade känslor. Det är i alla fall väldigt skönt att nu ha sått den areal som vi planerade att så i höst, och det utan att ge oss ut i vad vi tycker är tveksamma förhållanden. Går allt som det ska nu så har vi vete att tröska även nästa år. Än så länge finns alla förhoppningar på att det blir rekordskörd nästa år, men det är ju ett bra tag dit och mycket kan och kommer att hända på vägen. Jag tycker att det känns bra att nu ha lite grödor att pyssla om och att vi nu sett till att all vår areal är grön inför vintern.

När såmaskinen fäll ihop för sista gången på sista fältet kan man slappna av lite, man vet i alla fall att allt är sått.

 

Kort sammanfattning

Med proppen ur och inte hur lång tid som helst tills det är dags att gå upp igen, så kör vi på en kort sammanfattning om sådden (kommer kanske en längre senare). Kort sammanfattat så tycker jag att det har varit ett bra höstbruk. Det har varit lite problem på vägen både med maskiner och med vädret, men slutresultatet har känts bra. Såmaskinen har i alla fall hållit ihop bra och vad jag vet har jag klarat mig ifrån billstopp och osådda drag, det kommer garanterat att vissa sig. Det har varit väldigt olika bruk och vi har legat på utsädesmängder på mellan 300 och 480 grobara/m2. Gödningsgivan har legat på 200 kg/ha i snitt i form av NPK 10-11-22 med hjälp av styrfiler. 333 hektar höstvete blev det sått i år hoppas vi får tröska lika mycket nästa år.

En av få trasor på såmaskinen, en fjäderkoppling till delavstängningen.
Bild från dagens bruk.

 

När sista fältet såddes lyste fullmånen, hoppas det är ett gott tecken.

 

Nu ropar sängen och den behöver inte tjata länge till…