Årets sista skörd är bärgad

Som jag redan skvallrat om lite så blev vi ju klara med våran sista grässkörd för i år i går. Gräsfinalen till ära så var det en blå traktor framför pressen, en New Holland traktor framför New Holland pressen helt enkelt.

Andra och tredje skörd

Det vi nu skördade var både andra- och tredjeskörd på våra vallar och igår var första gången i år vi skördade alla på samma dag. Beroende på lite vad vi ska använda fodret till och vad det varit för vallar, så har vi haft lite olika strategier och skördetidpunkter på våra vallar. Det som har varit gemensamt för alla våra vallar har ändå varit att de bara gödslats en gång i år och det var innan första skörden (men vid olika tillfällen och olika givor). Som jag nämnt tidigare så har vi gott om grovfoder i lager och behöver göra oss av med det innan vi kan börjar fylla alltför mycket igen. Nu är vårat mål att ta hand om vallarna i första hand, så att dessa kan leverera bra igen när det behövs. Man kan ju tänka att vi skulle kunna låta vallarna topavkasta och sälja överskottet, men det verkar finnas gott om foder där ute på marknaden. Då är priserna därefter och att betala för att producera foder och förlora näring åt någon annan genom att sälja för billigt foder är inte ett alternativ för oss. Vallarna avkastade ändå helt klart över förväntan denna skörden, med tanke på den snåla gödslingen. Har inga exakta siffror än, men 354 balar med uppskattad TS-vikt på ca 250 kg/styck på 60 hektar ger en skörd på 1475 kg TS/hektar. Det är inte dåligt för en ogödslad tredjeskörd tycker jag, mer exakt vet jag när jag kollat balvikterna och TS-halten mer noga.

Först ut var tredje skörd av vallar med lite mer klöver i.
Det var ganska så blöt klöver som pressades.
Sen gav vi oss på vår vallar med mer gräs (timotej) i.
Det var till skillnad från klövern nästan hö-torrt.
Gräsbal
Klöverbal, det syns en viss skillnad i TS-halt bara på bilderna.

Upplägget

Upplägget för denna skördedag var att bli klara med allt ute på fälten så att vi slipper ge oss ut där något mer i år. När det väl är bra förhållanden för att vara ute på fälten och hålla på så här års, så är det lika bra att göra det man kan på en gång. Man vet aldrig när eller om man kommer ut igen på utan att förstöra vallen och marken. Vi brukar försöka prioritera detta särskilt vid årets sista grässkörd. Att pressning och plastning sker samma dag är ju ganska så självklart, men balplockingen är inte alltid lika självklar. Det luriga med fyrkantsbalar tycker jag är att de blåser upp sig ordentligt straxt efter att de är plastade och är uppblåsta några dagar, då går det inte att plocka utan att de ”poffar” och går sönder. Det gäller alltså att ta dem direkt eller att vänta några dagar och med den väderprognos som är just nu, så vill vi absolut inte vänta. Igår gick allt vägen och alla balar står nu åtminstone i fältkant och kan bli hemtransporterade senare utan att vi behöver åka kors och tvärs på hela fälten i smetiga förhållanden.

Balarna plockades ihop direkt med lastmaskinen.
Skönt att kunna göra detta med hyffsade markförhållanden. Trotts att det faktiskt blir lite spår så är detta nog det lindrigaste vi kunde göra denna gången.
Balarna står just nu i fältkant. Tyvärr inte precis vid en väg överallt, men ändå inte mitt ute på fälten.

Blå traktor

Vi fick ju som sagt var äran att prova en New Holland traktor framför pressen igår, det var en helt klart intressant upplevelse på många sätt och vis. Dels så var det länge sedan vi provkörde en NH traktor och dels så är NH traktorer mer kompis med pressen än vad andra traktorer är, vilket möjliggör lite fler funktioner när dessa jobbar två ihop. De jobbar ihop lite bättre helt enkelt, kanske inte helt konstigt med tanke på att båda är av samma märke. Pressen styrde bland annat traktorns fart utifrån vad som hände i den, helt klart en funktion som jag tror på. Jag provkörde traktorn bara ett litet tag, men kommer ändå dela med mig om mina tankar och upplevelse av den senare. Jag kan däremot redan nu säga att jag blev väldigt positivt överraskad när jag hoppade in i traktorn och provade. I ärlighetens namn så hade den en rejäl uppförsbacke för att imponera på mig, men det klarade den.

Blå traktor+ gul press = sant?

Jag råkar ha ett överskott på bilder från skördedagen, här kommer några:

Pressning av gräs på våra mulljordar
Plastare var mitt ekipage denna dag
Den blåa traktorn gör sig inte illa framför pressen.
Farsan som kör ser i alla fall inte helt missnöjd ut.
Klöverbalar under produktion
Klöver produktion från en annan vinkel.
Blå-gult ekipage på väg in i kvällen.
Torrt gräs yr runt omkring pressen.

Plasta plasta.
Backspegeln hjälper mig att ha bra koll på vad som händer där bak.
Till slut blev vi klara. Här åker dagens sista bal ut ur pressen.
Hopfällt och klart för hemförd.