Jag trodde mufflonens tid var förbi här

Utan att ha sett varken ett levande eller dött mufflon här sedan 2018, så trodde jag att vi blivit av med dem för gott. Det visade sig i lördags att så inte är fallet, för under lördagens jakt här så ramlade det ett mufflon….

Förvånad, men ändå inte

Ända sedan vi sist såg mufflon här så har det setts ett fåtal individer runtomkring här, men inte här hos oss vad vi vet. Senast i fredags hörde jag att det skulle finnas två kvar en bit härifrån, en tacka och en bagge. Så att de inte var helt försvunna räknade jag inte med, men jag räknade inte alls med att de skulle dyka upp här. Därför blev jag helt klart förvånad när det small och rapporterades på radion om att ett mufflon hade ramlat. Som tur var så rörde det sig om en helt ensam individ. Den var i alla fall helt ensam vid skottillfället och mufflon kommer väldigt sällan/aldrig ensamma om det finns fler i närheten, de gillar att röra sig i flock. Djuret som ramlade var en tacka med horn och det fanns inga tecken på att det fanns fler i närheten. Hoppas att detta var den enda i detta område för vi har haft tillräckliga ekonomiska förluster på grund av mufflon. Jag tror ändå inte att detta var ett av de två jag fick höra om i fredags, magkänslan säger att detta är ett annat djur. Skulle det ändå stämma att detta var ett av de två djuren så är nu i alla fall risken för föryngring rejält förminskad, för baggen borde inte reda ut att få ett lamm helt själv….

En tacka med horn. Inte helt vanligt, men förekommer helt klart.

Här kommer lite bilder från förr när vi hade fler mufflon som sprang här:

Detta är en bild från hösten 2016, ser ni att det finns lamm i olika storlekar? Vi hade lamm här året runt, det bidrog helt klart till att stammen växte och att det blev lite mer svår jagat. Det var i alla fall väldigt svårt att fälla en tacka. Man fäller ju inte en tacka framför ett lamm, men vems är lammet? Bagge var helt klart lättaste alternativet….

Dålig bild, men många mufflon.
Vissa såg konstigare ut än andra… Denna var helt klart rejält sne…
När vargarna och varghybriderna härjade här så var inte detta en ovanlig syn i skogen.

 

För ett år sedan skrev jag lite om mufflon, det går att läsa här:

https://blogg.atl.nu/abbotnas-sateri/2020/10/26/varning-for-mufflon/

Nu hoppas jag att detta var sista mufflonet vi såg här, även om jag helt klart är lite orolig över att det inte var så. Det finns lite uppgifter som säger att det ska finnas en större grupp inte så långt härifrån, hoppas verkligen att det inte stämmer!!