Skadegörande rapstjuvar har varit i farten

Rapsen har fullt med fiender överallt, och de finns i massor med olika former. Nu har vi varit med något som jag tycker är lite konstigt, nån har stulit raps. Inte från någon silo, utan växande raps från ett fält. Skumt tycker jag….

Skumt…

Vad hände då och hur fick vi reda på detta? Två bra frågor som kräver svar. I förmiddags så fick far ett telefon samtal från en granne där han berättade att han sett något konstigt. I gårkväll så hade han sett en motorcykel/moped ute i våran raps och två personer som suttit på huk där. De hade dessutom haft med sig stora kassar (typ IKEA-kassar), helt klart skumt! Vetskapen om att någon kört motorfordon på våran raps och misstankarna om vad de hade påsarna till väckte tråkiga känslor. Detta krävde helt klart en inspektion på en gång…

Här är området där granne såg det konstiga.. Spontant hade jag tänkt viltskador och muttrat lite över hjortarna…
Men efter att ha fått veta vad grannen sett, så hittade vi snabbt spår efter något annat än vilda djur.
Dessa spår är garanterat inte efter några vilda djur.
Det här ser mer ut som vilda djur, om inte jag lärt mig helt fel.
Vid närmare inspektion så rör det sig om två motorfordon, en mindre fyrhjuling och en moped/motorcykel. Här på bilden syns spåren efter fyrhjulingen (har försök följa med röda prickar) och mellan hjulspåren hur rapsen är lite nedtryck av mitten på fyrhjulingen.
Rapsen verkar vara avsliten och borttagen.

 

Väldigt tråkigt

Även om det än så länge inte rör sig om några jätteytor så är det väldigt tråkigt att folk gör så här. Det är tråkigt när folk inte respekterar det man gör och faktiskt till och med stjäl… Jag tänker absolut inte kasta anklagelser runt omkring mig eller dela med mig om mina misstankar, men jag har nog ganska så bra misstankar om vilka som gjort detta och vad rapsen används till. Nu hoppas jag verkligen att detta inte händer något mer. Det har nog hänt fler gånger under hösten, men jag har inte förstått vad som har hänt. Jag har bara fundera väldigt mycket över att att viltskadorna sett konstiga ut och varit helt ologiska utan djurspår. Nu vet jag varför, de vilda djuren verkar denna gången vara oskyldiga… En liten tanke för att få det att sluta var att sätta upp en skylt med att det är växtskyddat och att det är karenstid innan både människa och djur ska äta av den, men det faller nog tillbaka negativt på hela våran bransch så det hoppar vi. Som sagt var hoppas nu att detta var sista gången…

Vi avslutar med något roligare. Här är en bild från en tröskträff som Swedish Agro anordnade nu i Flen nu ikväll. En trevlig kväll med bra lättare presentation av Claas och Swedish Agro med lite inriktning på den nya tröskmoddelen Trion. Ett bra avslut på dagen!