Redan november

 Det känns som att oktober nyss har börjat och ändå är det redan november. Tiden bara smäller förbi, tur att man hinner göra något fast tiden nästan hinner ifrån en. Vi fortsätter att bock av grejor på att-göra-listan och idag fick vi sätta tre bockar.

Kvigor och avelstjurar

Vi börjar först, och den första bocken vi satte idag var att kvigorna idag fick lämna betet och flytta in under tak. Tätt därefter kom andra bocken när de två avelstjurarna som gått på bete fick komma in. Ytterligare två beten är nu tomma på djur och nu återstår bara två till att tömma, det är där våra ko-grupper går. De ska med få flytta in nu inom kort. Dagens inkörning av djur gick som på räls, med några undantag. Vi brukar ha en ko med i kviggruppen för att skapa lugn och för att den ska visa vägen när det behövs. Idag var kon helt klart sämst i klassen och inget gott föredöme för de andra. Trotts att hon gick in i djurtransporten flera gånger när vi bara ut grindarna, så vägrade hon sen att gå in i fållan. Kon visade alltså ingen väg utan var sist av alla… Så dåligt kan det ändå inte ha gott för alla var hemma till förmiddagsfikat, även om det blev en timme senare än vanligt.. Det andra undantaget var när avelstjurarna (inte helt oväntat) vid miljöbyte var tvungna att testa rangen lite, detta trotts att de bot ihop ett tag nu. Det började redan i djurtransporten.  Allt gick bra, men när två stycken stora tjurar börjar kasta runt varandra så känner man sig bra liten. Till slut kände sig den ena tjuren bra liten också och så fort den starkare brölade försökte den svagare försvinna på alla sätt. Djurtransporten och lagården höll i alla fall och nu verkar de ha hittat sina platser igen, skönt.

 

Byggning av fålla. Foto: Caroline
många ville prova transporten innan det egentligen var dags.
Kvigorna fick idag flytta härifrån…
hit.. Kanske inte lika fin utsikt, men mer mat och torrare underlag.
Här lockar jag in den starkare tjuren i fållan.
Just här är båda tjurarna lugna, men så fort vi stannade så taggade de igång.
Nackbommen fick återställas i alla fall en gång efter att Hereford-tjuren försökte rymma den vägen.. foto: Carro
Till slut hittade de varsin lugn plats och ligger förhoppningsvis fortfarande där.

Kanske sista kobilderna i soljus för i år:

Tredje bocken

Dagens tredje tydliga bock i att-göra-listan var skanning av höstrapsen. Till slut idag så blev det rätt förhållanden att kunna ge sig ut att skanna rapsen. Först var det för solig och för blåsigt (vissa blad är då upp och ner), men sen på eftermiddagen ordnade allt till sig och den sista halvan av våran raps kunde skannas. Nu kan det snart få bli frost, inte minst så att sniglarna slutar äta på rapsen, men risken är att när frosten kommer så ersätts sniglarna av de glupskare fyrbenta varelserna… Då får vi göra vad vi kan för att rapsen inte ska få bly eller kopparbrist.. Nu ska jag ändå glädjas åt att vi har en fin raps och att den nu är skannad..

En sista sväng på rapsen för i år.