Första lasset från halmlagret och rapsgrisar

Idag så var det premiär för att hämta hem halm från halmlagret, nu när vinter-djurrutinerna börjar rulla så börjar det gå åt lite halm. Det blev även en premiärtur med bössan i rapsen nu i kväll, vildsvinen har börjat härja där..

Halm

Rutinerna för djurskötsel med djur inne börjar rulla på riktigt nu. En av veckorutinerna är att skrapa skrapgångarna och ströa med halm, det gör vi nu två gånger i veckan. Det börjar alltså gå åt en del halm nu och det är dags att börja köra hem från halmladan. Vi kör helt enkelt hem vartefter det förbrukas. I år har vi gott om fin och torr halm, ändå känner man sig lite fattig när man börjar ta av lagret nu. På något konstigt sätt så känner man sig lite rik när halmen ligger där orörd inlagrad och bara ser mycket ut. Där gör den ju däremot absolut ingen nytta, inte för oss i alla fall. Så man får väl bita i det sura och förbruka den på det sätt den är tänkt att förbrukas på…

Skrapa först
Sen blåsa halm
Olika lösningar i olika lagårdar
Första balarna från halmlagret lastas ut. Foto: Carro
Än så länge har vi halm förhöjningen av monterad så vi får nöja oss med att köra två högt. Foto: Carro

 

Rapsgrisar

Nu till något som kan göra att man absolut kan både känna sig och bli fattig, vildsvinen har börjat springa och böka i våran raps. När jag skannade rapsen häromdagen så blev jag väldigt förvånad, för nästan överallt så var det spår av vildsvinen. Det var bökat lite här och var, inga stora ytor men som sagt var bökat lite här och var över hela fälten, många bäckar små. Jag hade inte alls räknat med att grisarna skulle ha härjat runt i rapsen. Det verkar i alla fall inte som att de är ute efter något på rapsplantorna, utan något annat smaskigt i marken, kanske mask? Vad de än letar efter så börjar det nu bli skador och någon åtgärd behöver sättas in och i kväll så var jag den åtgärden. Väl ute nu ikväll så fick jag en lite chock, det var vildsvin överallt.. Resultat i kväll blev en gris med hem. Vad ska man annars göra när regnet öser ner, om inte gå runt på en lerig åker och vakta raps?

Tyvärr saknar jag bilder på skadorna nu (får ta det senare), men på dem som gjort skadorna har jag lite bilder:

Ett gäng vildsvin på flykt
Ett av gängen som härjade runt på rapsen.
Som en liten parantes: (OBS här är inte siktet monterat på bössan, utan jag håller det löst i handen) Här är ett gäng kor. Jag tycker man ser tydligt att det här inte är vildsvin, även om det här är ganska så långt håll. Jag kan inte förstå hur man råkar skjuta något annat än det man har för avsikt att fälla… Det är i alla fall inte mörkeroptikens fel!!
Vildsvinet som fick följa med hem.

Som ni ser så har jag mörkeroptik till hjälp när jag jagar dessa och utan den skulle detta vara mycket svårare. Under skyddsjakt går det inte ut på att det ska vara svårt utan att resultatet ska bli bra. Vissa kanske kallar detta för ordinarie/vanlig jakt, men när man skyddar grödorna är det skyddsjakt i mina ögon.  Mer om mina erfarenheter av mörkeroptik senare…

Avslutar med en bild på gårdagens bråkstakar. Nu verkar de vara bra kompisar och ligger lugnt och nära varandra.