Vintervardag

Säsongens första snö har fallit och inte helt oväntat så försvann den nästan lika fort som den föll. Spår lämnade den efter sig o forma av smet o klet, nu kan man nästan tro att det är vinter…. Vinterschemat rullar i alla fall på som det brukar..

Vackert ett tag

Minusgrader för ju inte bara med sig positiva saker, men en hel del. Det blir bland annat mindre kladdigt på marken och lite vackrare ute. I morse var en sån här vacker frostmorgon som man lätt kan njuta utav, sen kom det snö som också var vacker, ett tag i alla fall. För den smälte snabbt och blev snöslask. Det är nog inte mycket som är vackert i snöslask, allt ser liksom skitigt och tråkigt ut tycker jag. Hoppas att det blir en riktig vinter i år så det blir vitt och ljust istället för grått och tråkigt….

Vetet ser alltid lite finare ut när det är frost ute.
Här är en bild på några jag tror inte var lika förtjusta som jag över minusgraderna i morse. De gjorde att de syntes tydligt när det försökte gömma sig i vassen. Ser ni kronhjortarna? Det är en dålig bild, men tittar man noga ser man i alla fall tre stycken.
ovanför de röda prickarna är de.

 

Mysig snöslask…

Skrapa och strö

En del av våra veckrutiner är ju att skrapa och strö, det gör vi på tisdagar och fredagar. Idag är det tisdag och alltså dags för denna rutin. Dagens runda var den första som vi körde en ordentlig omgång med full dosering halm i alla boxarna. Innan har det ju varit nästan nyströat eller lite ont om djur i boxararna, men nu är det uppe i fullt djurantal nästan överallt och dessutom skitväder (runt nollan) så idag fick vi ströa på riktigt. Det gjorde att vi idag körde 26 balar genom strömaskinen. Det är alltid skönt efter att man skrapat och ströat, det blir så fint hos djuren och de ser verkligen ut att trivas där de ligger i sin nya halm.

Det eviga skrapandet….
Följs av det eviga ströandet.
Men fint blir det!
Just nu så har vi en liten vikarie här i väntan på att våran nya traktor ska dyka upp. Det ser egentligen mer ut som en lastare med traktor än en traktor med lastare. Traktorn som gömmer sig bakom lastaren är i alla fall en Valtra N 103.
Så här ser jag ut när jag lastar balar. Jag är lite känsligt mot damm och har tröttnat på att bli halvsjuk i några dagar, så när jag är i väldigt dammiga miljöer så kör jag med friskluftmask. När man tar bort snörena från balarna i strömaskinen är det helt klart dammigt.

Snart fullt på djur

Även om alla våra egna djur varit inne nu i snart en vecka, så har det ändå inte varit fullt än. Vi har beställt lite kvigkalvar för att fylla upp med och i dag kom det ett gäng igen och snart så är det fullt. Fullt är kanske att ta i, för vi får plats med ganska så många fler och har för haft fullare, men fult nu är helt enkelt så många som vi vill ha. Det finns en liten gräns när det helt plötsligt blir mer arbete och inte lika lätt skött, den gränsen försöker vi nu hålla oss under. Fyller vi på för mycket så måste vi bland annat gå upp på att skrapa och ströa tre gånger i veckan och då blir det lite mer arbetstid per djur, det går även åt lite mer halm per djur och det är mer som ska klaffa. Fullt just nu är alltså lagom vad vi nu vill ha och inte fullt vad stallarna klarar. Skulle det ändå vissa sig vara lönsammare så skulle vi ju alltid kunna fylla på så fullt som stallarna klarar, men just nu är halvfullt det som gäller.

Nu är det djur i alla boxarna.
Det var fina djur som kom idag. Här är några av nykomlingarna.
Det är kanske inte djur så långt ögat når, men några stycken är det allt…
Kvigorna får nöja sig med gräs, men tjurarna får fri tillgång på kraftfoder/kross.