Har vi några dräktiga kor?

Ja, det var frågan det. Att vi har dräktiga kor var vi nog ganska så säkra på, frågan är bara hur många och vilka? För att vi ska slippa gissa så dräktighetsundersökte vi kossorna häromdagen.

Slippa famla i blindo

När man kan veta istället för att tro, anta eller gissa så gillar jag helt klart det första alternativet mest. Detta gäller inte minst kossornas och kvigornas status på dräktighet efter sommaren. Dels så är det ju bra för utgallringen och sen så är det skönt att veta vilka som är dräktiga så att man inte går och väntar på att en ko ska kalva, när hon inte ens har en kalv i sig. Dräktighetsundersökningen underlättar helt klart planeringen och man slipper famla i blindo, det gillar jag.

Dräktiga eller inte, omöjligt att avgöra på utsidan.
Hur har egentligen tjurarna och kossorna sköt sig i somras? Har de latat sig eller gjort det de ska?

Hur gick det till?

Själva undersökningen gjordes av personal från Växa Sverige och det ända vi behövde göra var att sköta kotrafiken och sköta dokumenteringen. Vad som är viktigast vet jag inte, men finns det inga djur i behandlingsburen så går det inte att dräktighets undersöka. Som vanligt så hölls vi på skrapgången men detta och byggde upp en liten anordning med grindar. Sen gick vi all-in på att se till så att kotrafiken flöt på bra. Eftersom att annat jobb med tidsgräns var inplanerat på eftermiddagen så var det tvunget att flyta på bra, och det tycker jag att det gjorde. Nytt för oss i år var att dräktighetsundersöknigne sköttes med ultraljud. Det fungerade inte riktigt så som jag hade trott, men det verkade helt klart att fungera. Jag hade fått för mig att man kunde köra med ultraljudet utifrån, där hade jag fel man var ändå tvungen att gå via tarmen. Jag hann tyvärr inte fråga så mycket om ultraljudet, men jag antar att det ska ge säkrare resultat vid osäkerhet. Det gick nog inte så mycket fortare än vad jag är van vid, kanske till och med tvärtom. Nu är det hursomhelst gjort och helt utan skador på varken kor eller människor och tidsplanen höll vi med, hur bra som helst.

Byggning av fålla på skrapgången.
Sen hämta kor i boxarna.
Ni som tittade nog på förra bilden såg kanske att Carl var med. Det stämmer, gott om arbete gjorde att lite förstärkning inte är fel.
Kor på väg åt rätt håll, straxt efter att bilden tog vände de och alla var på väg åt fel håll.. Klurigt det där med envisa kor…
Undersökningsplatsen
Kor i väntan på sin tur.
Carl plockar ut frivilliga,,
En på tur är en bra väg till framgång
Bild på ultraljudet. Ingen aning om vad man ser här, men något ser man. Foto Christin
Bild från annat håll. Foto :Christin

Resultatet då?

Ja, hur blev resultatet då? Det blev nog ganska så bra, 73 av 74 dräktiga och de som har lite mer koll än jag på korna var inte förvånade över att den tomma kon var tom. Det borde alltså vara ett godkänt resultat?