ControlMASTER fick styra gödselgivan i höstas

Höstbruket känns just nu som en evighet sedan, men det var inte så länge sedan egentligen. Nu tänkte jag i alla fall passa på att dela med mig av vilket verktyg som styrde gödselgivan när jag sådde i höstas och vad jag tyckte om det. Verktyget var ControlMASTER och kommer från DataVäxt.

Smidigt och billigt

Att jag är övertygad om att det är rätt att variera givorna ute på fälten beroende på förutsättningar vet ni säkert redan. Därför så lämnar jag just den biten nu och fokuserar på verktyget som hjälpte mig att sköta det. Vi köpte ju en för oss ny såmaskin förra året, såmaskinen var en Överum KombiJet och av årsmodellen 2018. Tyvärr så hann aldrig ISOBUSkomunikationen komma till denna fina såmaskin innan produktionen lades ner. Det var alltså inte bara att plug-and-play från våra befintliga GPS-system för att kunna köra styrfiler. Det vill vi ändå kunna göra och som jag ser det fanns det två alternativ för detta som passade oss bra. Vi hade dels kunnat bygga om såmaskinen till en ISOBUS maskin, eller så kunde vi prova med ControlMASTER. Det första alternativet tror jag inte alls är ett dumt alternativ, men vi valde ändå ControllMASTER till att börja med. Det blev dels helt klart det billigaste alternativet, ingen ombyggnad krävdes och det blev faktiskt bara plug-and-play för att styra gödselgivan. Visst hade vi fått flera fina funktioner om vi byggt om såmaskinen till ISOBUS, men just nu var vi ändå bara ute efter att styra gödselgivan och det kom vi åt smidigt och billigt ändå.

Fin såmaskin, men inte helt modern. Nu är den ändå lite mer modern med hjälp av ControlMASTER.
Istället för att bygga om såmaskinen till ISOBUS, så hoppade en Ipad och en ControlMASTER in i hytten.

Plug-and-play

Efter beställning så dök det upp en liten låda som innehöll en svart liten box (ControlMASTER-enheten) och lite sladdar. En enkel beskrivning var med i lådan och det hela verkade väldigt enkelt. Det var enkelt med, bara att hitta rätt sladd och uttag så var det bara att köra på. Man behöver dock en surfplatta eller telefon för att via Bluetooth styra ControlMASTERN som i sin tur styr redskapets giva via en sladd. En av de fina grejorna med ControlMASTERN är att den kan styra givor till redskap både via seriell kommunikation och ISOBUS, seriell blev det för KombiJeten. Så efter att ha kopplat in strömsladden, satt ihop K-plus datorn (såmaskinens dator) ihop med ControlMASTERN och anslutit lite Bluetooth så var det bara lite knapptryckningar så fungerade allt.

Här är allt som behövdes för att göra om våran såmaskin till att passa bättre in i precisionsodlingen. Lite kablar, en Ipad och en ControlMASTER.

Enkelt att göra styrfiler

En annan bra sak med ControlMASTERN var att det var väldigt enkelt att göra styrfiler. Man går helt enkelt in på Markdata.se eller CropSAT och klickar sig vidare hur man vill att filen ska se ut. Det var väldigt enkelt och jag gjorde de flesta filerna på Ipaden i traktorn ute på fälten precis innan jag började så. Nu i höstas så var det fosfor som filerna skapades efter, men det skulle kunna varit något annat om det önskats. En liten nackdel kan dock vara att (om jag inte missat något) så måste styrfilerna skapas med någon av Dataväxts programvaror för att fungera i ControlMASTERN, men så långt jag provat runt så verkar inte filerna se sämre ut än om jag skapade dem med andra programvaror. En sak som väger upp är helt enkelheten när man slipper spara och packa upp filer kors och tvärs i rätt format och mappstruktur på ett usb-minne. Det är bara att klicka på spara till ControlMASTER så finns den där helt enkelt när man vill ha den.

Steg 1 i den enkla processen att skapa en styrfil från en Ipad ute i fält. Det är bara att helt enkelt följa instruktionerna och vipps så har man en fungerande styrfil.
Det är även enkelt att snabbt ändra givan manuellt under tiden man kör.

GPS-precisionen

En av de finaste grejorna om man använder detta system är att man faktiskt inte behöver ha en GPS-utrustad traktor för att kunna styra givan efter en karta. ControlMASTERN tar nämligen sin position med hjälp av den styrande surplattans/telefonens GPS. Visst är det inte RTK precision, men helt klart tillräcklig för att styra mycket ändå. Kör man efter markkartering så är ju en punkt per hektar ganska vanligt och styr man givan efter den så behövs inte bättre precision än så.

Som det kanske syns här på bilden var det inte 2 cm noggrannhet på GPS:en, men ändå tillräckligt för att gödsla efter en markkartering. Man kan i alla fall lätt följa hur man har kört.

Orosmoln

Ett litet orosmoln som fanns innan jag började så var att vissa sa att det inte skulle fungera på våran såmaskin. Inte för att kommunikationen inte skulle fungera, utan för att själva justeringen av givan på våran såmaskin inte skulle hänga med. Elkolvarna som styr växellådan skulle reagera och justera sig för sakta och ha svårt att hitta rätt. Enligt min upplevelse så var detta inte alls något problem utan givan justerade som den skulle och rätt mängd hamnade på rätt plats. Snittet på vad som gick ut stämde också och det är alltid ett bra tecken.

Dessa elkolvar skulle enligt vissa uppgifter inte dugga för att variera givan under gång. Det stämde inte som tur var.
Givan åkte ner och upp som den skulle.

Vad tyckte jag då?

Jag måste säga att jag var väldigt positiv till att styra givan med hjälp av ControlMASTER. Det fungerade bättre än vad jag räknat med och den utförde det den skulle utan större driftstörningar. Ska jag ändå leta reda på nackdelar så börjar jag nog med att man bara kan styra en produkt. Som våran såmaskin ser ut idag kan vi ändå inte styra fler produkter, men på annat redskap skulle man kanske vilja styra fler produkter. En andra nackdel är det där med begränsningen på programvaror för att skapa styrfiler. Just nu saknar jag det inte, men kanske imorgon. Annars så var det nog mest positivt tror jag, det var ett enkelt system att använda och jag tyckte att det fungerade som förväntat. Helt klart ett bra sätt att kunna justera en giva efter karta även om man saknar GPS-system på traktorn.

Med allt dyrare insatsvaror i odlingen är det viktigare och viktigare att vi utnyttjar allt så bra vi kan. Att placera gödningen där den gör mest nytta är helt klart en viktig faktor. Just nu har vi dels ContolMASTERN till hjälp för detta.
Mycket kan ögat se, men inte fosforstatusen i marken. Då är det tur att det finns hjälpmedel för att både se status och anpassa insatserna efter förhållandena.