Traktordemo John Deere 8R 370

I höstas hade vi ju otur med traktorhaveri framför harven, men inget ont som inte har något gott med sig. Vi fick då chansen att provköra en annan traktor av ett annat fabrikat. En JD 8R 370 dök upp och fick jobba fick en dag framför våran harv. Harva är normalt inte min arbetssyssla, men jag fick ändå äran att provköra denna några timmar. Det var ganska så full fart och lite rörigt just då, vilket tyvärr begränsade lite av det man hann prova. Samtidigt som vi provade var vi tvungna att vara lite effektiva, men här kommer ändå kort om mina intryck av traktorn.

Förord

Som vanligt när man demokör en maskin så är det svårt att hinna igenom allt, så det får bli fokus på körningen även denna gången. Den gången jag får demoköra en traktor fem år borde jag kunna komma med en bredare åsikt. Nu får jag nöja mig med det jag lite snabbt hann prova på några timmar. Jag hann ju ändå få ett första intryck och prova lite av det vanliga man gör, koppla redskap, köra på vägen och jordbearbetning. Jag är inte helt insatt i JD traktorerna än, så jag hoppas att jag inte ljuger om något…

Harven påkopplad, harva ridbanan klarade den helt klart av!
I startgroppen för att provas.

Lättkörd

En av kanske de viktigaste grejorna med dagens traktorer tycker jag är att de är lätta att använda och förstå. Det finns så himla mycket smart teknik i dem, men den gör ingen nytta om den inte används. Därför tycker jag att den ska vara lätt att använda och förstå, annars är risken att den inte används. En av grejorna jag gillade mest med denna traktorn var att den var lättkörd och väldigt lätt att komma in i. Den var liksom självlärande, allt var logiskt både i datorn och manövrering av funktioner. Att komma igång och få igång basic-funktionerna gick väldigt fort. Vill man sedan komma åt lite mer avancerade funktioner i datorn, så tycker jag att även dessa inte var för avancerade för att lätt kunna använda. Detta var inte minst en stor fördel i höstas när vi provade traktorn. Det var ju då lite tidspressat och att då slippa en kurs för att kunna köra traktorn och nyttja dess funktioner, var ju helt klart bra!

Här finns allt som man egentligen behöver bry sig om för att manövrera traktorn (förutom ratten). Enkla och tydliga knappar, svårt att ta fel på vad som händer när man trycket på en knapp.
Ursäkta dålig och mörk bild, men där är den. Datorn på marknaden som jag själv tycker är lättast att förstå sig på vad gäller traktordatorer och autostyrning.

 

Komforten

En andra viktig sak är komforten, långa intensiva dagar kräver en bra arbetsmiljö. Här tycker jag inte att det fanns något alls att klaga på. Det var en helt klart bra förarmiljö tycker jag. Man satt bekvämt och med bra sikt. Jag gillar verkligen hur man kan vrida stolen på denna modellen(jag vet att det går på andra märken med, men på detta leder denna tycker jag), vid jordbearbetning ger det en bra överblick bakåt samtidigt som man slipper vrida nacken i onaturliga och jobba positioner. Jag tycker att det är bra att hyttfjädringen också kommit till dessa större i JD familjen nu, hyttfjädring är helt klart ett komfortplus tycker jag. Det jag gjorde med traktorn var att harva i ett plöje, det är ju inte det absolut snällaste man kan göra för kroppens skull, men jag måste säga att inte alls var så hemskt i denna traktorn. Ska jag ändå hitta något negativt så var det massagefunktionen i stolen.. Inte för att den var dålig eller så, en jättebra grej tycker jag helt klart. Sitter man stilla hela dagen är det inte dumt att få igång lite cirkulation i kroppen. Det var bara det att den där rackarns lilla knappen var alldeles för rolig att trycka på, så jag tryckte på den nästan hela tiden. Det resulterade i att jag dagarna efter knappt kunde gå…

Här hoppade jag och Johnny Hjorten runt ihop i några timmar.
Den ser ju helt klart lite elak ut framifrån. Det kan vara bra vid vägtransport så att bilarna håller sig undan lite extra…
Sikten framåt gick inte att klaga på.
Sikten bakåt var också bra, man såg lätt vad man gjorde bakom.
Hörnstolpe med tydlig och användbar information.
Här är stolen vriden till vänster. Armstödet följer självklart med och utan att kunna slå i något runt om.
En så enkel grej som fotstöd gör mycket för komforten tycker jag.
Fotstöd fanns även när man jobbade med stolen vriden.
Gott om plats i kylskåpet är en positiv grej helt klart.
Got om uttag i hytten för olika grejor. Jag tror att detta är den traktor jag kört med flest usb-uttag i hytten. Jag vet att jag räknade dem, men kommer inte ihåg siffran. Många var det i alla fall.
Trotts sin storlek så var det bra sikt när man kopplade redskap på hitchen.
Det fanns även en backkamera som hoppade upp automatiskt när backen lades i. Kanske inte bästa upplösningen, men man ser i alla fall om det står en bil eller ett barn bakom.
Enkelt att koppla allting bak.
Här är de, helvetesknapparna som gjorde att jag var öm i benen i flera dagar… Skämt o sido, en jättebra funktion tycker jag som borde bidra till bättre hälsa för kroppen.

Jag kan även tillägga att min lilla mamma trivdes i hytten. Det är faktiskt inte helt självklart att hon sitter bra i dagens traktorer. De är ofta anpassade efter längre och tyngre förare än vad hon är. Hon har svårt att hitta ett bra läge på inställningar av stol, armstöd och ratt som passar henne, men i denna satt hon bra.

Där sitter lilla mamma och harvar för fullt.

Jag har tyvärr inte mer att tillägga om traktorn just nu. Jag tycker helt klart om denna traktorn, den var lätt och trevlig att köra och vad jag har förstått på andra runtomkring så ska servicen också vara bra. Jag måste berömma JD för deras körspak, enligt mig är det nog den skönaste och mest logiska som finns på marknaden just nu. Det är lätt att hitta rätt funktioner med fingrarna utan att behöva använda ögonen. Jag tycker även att de har lyckats bra med sitt armstöd, det är lagom avancerat utan massa lull-lull…

Lite bilder bara:

Kort och gott en väldigt bra och trevlig traktor som helt klart är intressant i framtida traktoraffärer.

Nu till det viktigaste…. och det är ju det där med att jag har en kompis som har sagt att man känner sig snyggare i en John Deere:

Jag tycker inte alls att det fungerar för mig. Just här känner jag inte mig särskilt jättesnygg, även om jag gör min selfie-min…. Hoppas att det fungerar bättre för andra!!

Ska även passa på att tacka återförsäljarna, Bil och Traktorservice AB, för att de hade en traktor vi kunde få låna och prova. Det gav oss inte bara erfarenheter om denna traktor utan hjälpte oss lite när vi satt i knipa.