Nu är nästan alla balar hemma

Kanonförhållanden för att köra hem de fältlagrade ensilage- och hösilagebalar har gjort att nästan alla balar nu är hemma. Kvar är nu bara sju stycken och de ligger inte i sjön, så de får faktiskt ligga där de är tills efter helgen.

Perfekt väder

Vad som är bra väder beror ju helt klart lite på vad man ska göra, inte alls så konstigt. Vädret skapar mycket av våra förutsättningar, ibland är det på våran sida och ibland inte. Undrar vilken sida det är på mest?? Jag tror egentligen att det är mest på rätt sida även om det ibland gnälls på det stackars vädret.. Nu var det i alla fall helt klart på våran sida tycker jag, det skapade perfekt förhållanden för att köra hem våra sista balar. Dessa balar la vi i fältkant när vi skördade för att kunna köra bort senare, dels för att spara tid och dels för att under rätt förhållanden så sparar de på fälten. Vad är då perfekt väder för detta? Kallt och torrt är det enkla svaret, ingen/lite snö och minusgrader. Kylan skapar trevlig tjäle som gör att det går att köra på fälten utan att slita på dem och minskar markpackningen. Torrt väder gör att vägarna inte är hala och trevliga att ta sig fram på. Att det inte är mycket snö gör det även lätt att städa efter sig där balarna legat, det blir tyvärr alltid lite plastsnuttar som släpper där balarna legat och dessa är helt klart lättare att hitta utan snö. Det har alltså varit perfekt balhemkörningsväder.

Bra förutsättningar på fälten och väglag för att befria fältkanterna från de sisa balarna.

Smidigt sätt

Att lagra sistaskörden tillfälligt så här i fältkant tycker jag är väldigt smidigt. Det gör att vi snabbt får bort balarna från fälten (förutom fältkanten där de läggs förstås) utan att behöva köra hem dem. Fyrktantsbalarna är ju lite tråkiga och blåser upp sig ett tag efter plastning och går då inte att köra utan att de ”poffar” och går sönder. Är man inte snabb med att plocka ihop så får man helt enkelt vänta några dagar. På hösten är det inte säkert att man har dessa ”några dagar”, vädret kanske sätter stopp för det resten av året. Att plocka balar när fälten är som en lervälling är varken bra för vallen eller marken. Därför tycker jag att lagring i fältkant är ett bra alternativ jämfört med att köra hem dem på en gång. Det går att snurra detta mynt många gånger, men jag tror att detta passar oss bäst. Det gör även att man kan lagra balar på lite fler ställen än just precis efter en väg. Smidigt, men det bygger på att det blir tjäle annars faller allt…

Balar tillfälligt lagrade i fältkant. Här blir det spår i snön, men inte i marken. Trevligt tycker jag.

Två

Det är Janne och Carl som har hållit på med att köra hem alla balar. Det går egentligen att göra själv, men det går så mycket fortare när man är två. Lastmaskinen är ju väldigt smidig och trevlig att lasta med, men kan inte dra släpet. Traktorn är ju väldigt trevlig att dra släpet med, men inte lika trevlig att lasta med. Även om det går bra att lasta med traktor också så är lastmaskinen mycket trevligare och går faktiskt mycket fortare. Är det inte långa transportsträckor på väg så går det absolut minst dubbelt så fort om man är två istället för en. Den som inte lastar plockar plast och stoppar inte plaständar på balarna medans den andre lastar/lossar, så det blir inte så mycket dötid för någon..

Även om farsan och Carl körde de flesta balarna så hoppade jag in och körde lite idag.
Carl tar han om plaständarna.
Det hann bli lite mysigt mörkt innan sista balarna för dagen lastades.
Ibland blir det ju tyvärr bara några balar kvar. Då känns det väldigt onödigt att åka två för att hämta de. Då är traktor med dumperkärran ett bra alternativ.

 

514 och dumperkärran fick va lite städpatrull

 

Skönt nu att (nästan) alla balar är hemma, det känns säkrare att ha dem ligga hemma på gårdsplanen på något sätt. Nu ska bara de sista sju balarna hem så kan vi stryka även detta från to-do-listan.