En inte helt misslyckad jaktdag

Jakt är ju en del av mitt liv, både som fritidssyssla och arbete. Det brukar mest handla om mest nattlig jakt på fälten, men igår var det fritidssyssla i huvudsyfte. Det var egentligen inte jakt på schemat, men det blev en liten spontan jakt ändå och den blev inte helt misslyckat..

Blandat ihop datum….

Jag trodde att jag skulle har tillbringat min dag igår i vår huvudstad, men av någon anledning så hade jag rört ihop datumen. Det är så det blir ibland, då kan man ju passa på att göra något annat. Igår förmiddag så var det ändå ett litet tappert gäng ute och pürschade, så att rasta hunden i skogen och göra om pürschjakten till hundjakt fick bli förmiddagens syssla.

Sämre platser än i skogen finns det helt klart.

Två bra såtar

Vi brände av två såtar lite snabbt, båda var händelserika och den sista bjöd på en trevlig final. Första såten innehöll en del djur, men först och främst en (för oss) stor älgtjur. Även om den inte var lovlig så tycker jag att det var roligt för just stora älgtjurar är det lite ont om i vårt område. Nu hoppas jag att den tjuren klarar sig resten av säsongen så att den kan göra sitt jobb nästa år med.

Här är älgen som gick bara 15 meter från Magnus som filmade, 16 taggar hade den:

Finalen

Då bränner vi av finalen nu. När man jagar så brukar det ju ibland bli stolpe ut och ibland stolpe in med lovliga djur, det hör helt klart till tjusningen (när det inte är skyddsjakt, då ska det vara enkelt och ge resultat). Den här gången vågar jag ändå påstå att det blev en fullträff rakt i krysset. Det var fyra tappra som satt och frös medan jag och Elit stod för förarbetet med att få fram djur. Det började bra och han fick snabbt upp en råbock som han körde ett litet varv med fint skall och i lagom tempo. Efter att han släppt och kommit tillbaka för att säga ”hej husse”, så for han iväg igen och direkt efter satte han fart på en kronhjort och det var ingen liten hjort. Helt otroligt nog så vinklade den inte och smet ut vid någon lucka där vi inte hade någon skytt, den sprang rakt på ”pass 21”. Jag fick snabbt upp radion för att rapportera att den var i rörelse och att den var stor. När jag sen hörde smällen, var det bland de skönaste smällar jag hört. Carl ropade snabbt att hjorten låg hos honom, kanonkul! Det var en perfekt kombo av planering av såten, hundarbete och bra skytte. Bra exempel på bra lagarbete i ett jaktlag tycker jag. Grattis till Carl som sköt och grattis Elit för att du fick fram den hela vägen! I vanliga fall när dessa herrar kommer i pass är de inte lovliga, men det var den igår.

Bra jobb av Elit resulterade i en fälld kron.
Det var både Carls och Elits första kron.
Den lycklige skytten med sin hjort. Bra skjutet tycker jag, det är inte alla som klarar av att skjuta när det kommer en sådan här herre. 18 taggar räknade vi till.

Som sagt var en härlig dag i skogen, synd bara att min fru missade sin eftermiddags aktivitet på grund av att min förmiddags aktivitet drog ut lite på tid…. Hon får ge igen någon gång… Carl fick i alla fall skjuta sin första och kanske sitt livs kronhjort, det tycker jag var väldigt roligt!!