Fredagsrutiner, men ändå lite annorlunda..

Äntligen fredag brukar det ju heta och för kossorna, kvigorna och tjurarna i våra lagårdar betyder det skrap och strö. Bort med dyngan i skrapgångarna och på med ny fräsch halm i bäddarna. Trotts fredagsrutin så var det ändå lite annorlunda idag. 

Fullt med vikarier

 Även om detta är en veckorutin så var den idag lite annorlunda. Vi var åtminstone två vikarier, det var jag och en grön (eller vad den nu har för färg) Valtra. Jag var vikarie för jag fick göra det jag inte brukar göra vid skrapningen, jag skrapade. Den grönaktiga Valtran är vikarie för den blåa Valtran som vi köpt, men som inte riktigt har dykt upp än. Jag tror faktiskt att vi båda gjorde bra ifrån oss, ingen av oss orsakade i alla fall varken person- eller materialskador vad vi märkte. Jag tycker att man ofta blir påmind om hur viktigt det är med vikarier/ersättare i den här branschen, både vad gäller maskiner och människor. Både människor och maskiner kan ju gå sönder mer eller mindre och vi kan ju inte bara pausa våran verksamhet och tänka ”aja vi tar det senare”, då kan det i vissa fall bli följder som inte alls är så trevliga. Detta särskilt när det gäller djurskötsel och djurens hälsa kan komma att äventyras… Nu har det inte varit några särskilt speciella anledningar till dessa vikariaten, men det är ändå värt att tänka på tycker jag…

I vanliga fall brukar jag inte ha den här utsikten när vi skrapar.
Jag brukar sitta i den där traktorn man skymtar i bild. I dag satt istället Carl där och jag här.
Sen fick jag hopa in i strömaskinen, något jag är mer van vid att skrapa. Jag är däremot inte riktigt van vid traktorn än, men den gör helt klart det den ska.
Ibland hade jag publik
Ströa handlar mest om att inte köra stopp i maskineriet, att ströa rätt mängd och sikta rätt.
Det viktigaste när man ströar är att hålla koll på den som lastar och tar bort snörena, så denne inte blir skadad.
Bal på väg
Bort med snörena.
Sen är det snart klart och det är fredagsfint.
Att göra detta arbetsmoment är absolut inget som går att skjuta upp, det ska göras när det ska helt enkelt.
Något som är tråkigt är att det vid väderomslag lätt kan skitigt fortare, så man får vara med lite extra då. Bild från i måndags när det var 17 grader kallt.
Det är den här som den grönaktiga traktorn vikarierar för. Den har nyligen varit uppdelad i två stora dela, men är förhoppningsvis snart ihop helt och redo för att komma hit.

Som sagt var det här med vikarier och ersättare är viktigt för oss, vi kan inte stanna och skjuta upp vissa saker. Kanske ska nämna att mitt lilla vikariat som skrapare berode på att ordinarie skrapare (farsan) har semester och inget annat.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg!!