Inte en enda dräktig kviga, som tur var!

Ibland är vissa saker bra och ibland är andra saker bra… I vanligaste fall när man dräktighetsundersöker vill man nog att de flesta ska vara dräktiga, det ville vi inte idag.

Djurens lag..

Trotts att vi planerar och fixar för att allt ska gå som det ska, så blir det inte alltid som man tänkt sig och inte minst när man håller på med levande djur. Levande djur är ju som sagt var levande och vi råkade i år ut för ett litet exempel på detta. Vi har under årets betesperiod haft lite besök av rymlingar från annan besättning. Det är något som händer, djur rymmer och kan dyka upp där de får lust med. I höstas var det ett gäng från grannen som fick lust att dyka in till en av våra kogrupper. I det besökande gänget ingick en tjurkalv som mycket väl kunde vara könsmogen och i våran kogrupp gick det kvigor som mycket väl kunde vara könsmogna. Då går det lätt att räkna ut vad som skulle kunnat ha hänt dör ute i hagen. Något som inte alls är bra om det skulle ha hänt, kvigorna är nämligen från i våras och inte tillräckligt gamla och stora för att vara dräktiga. Det förstår ju däremot inte det själva, utan djurens lag råder…

Här är boven i dramat, en tjur med åtminstone lite fjällko i sig. Det har nu slutat med att han nu är en del av våran tjurbesättning. Hoppas han ska trivas hos oss och inte gör några utflykter.
Där var den sista planerade träffen våra kvigkalvar skulle ha med tjur. Det var när vi tog bort våra tjurkalvar från gruppen.

Dräktighetsundersöka

Eftersom att klockan inte går att vrida tillbaka så att tiden följer med, så fick det bli en annan plan, för kalva det ska de inte göra. Det hela blev egentligen en ganska så enkel grej för det visade sig att ingen var dräktigt. Det är inte alltid man bli glad över att höra att ingen är dräktigt, men så var det helt klart idag. Det var egentligen vad vi misstänkte också, men man kan ju aldrig vara säker så en dräktighetsundersökning var nödvändig. Skulle det ändå ha visat sig att någon/några skulle varit dräktiga så hade det inte varit någon jättekatastrof, då hade dräktigheten kunnat avbrytas medicinskt. Det hade helt klart blivit tråkigare, men det skulle ha fungerat. Nu hoppas jag att detta var sista gången jag var med på en dräktighetsundersökning där icke dräktiga djur var positivt.

Upp med anordningen.
Jag och Carl fick sköta arbetet från våran sida idag.
Veterinären Helena skötte undersökningen
För att klara arbetsuppgiften hade vi ett tydligt styrdokument.
Kvigor på väg
Skönt med bra behandlingsbur när man ska hantera djuren.
Helt klart nöjd med att ingen var dräktigt. Foto: Carl Jensen