Bra väder för att fixa inomhus

Idag har det varit minste sagt otrevligt väder för utomhusaktivitet, tur att vi har gott om saker att göra inne med.

Datorkabel

Dagen började med dragning av datorkabel. Vi ska nu uppgradera styrningen av nya pannan litegrann och då behövs lite mer sladdar mellan pannans styrskåp och vårat manöverrum. Ska pannan nu styras på ett vettigt fungerande sätt så måste man idag knappa på en touchskärm på pannans styrskåp. Lite osmidigt när torken styrs ifrån ett annat rum, det kan bli mycket springande mellan byggnaderna vid tex uppstart av tork och panna. Det är nu tanken att vi ska slippa och nu ska pannan smidigt och vettigt kunna styras ifrån samma plats som torken styrs ifrån. För att kunna göra det så behövs två ny kablar mellan pannans styrskåp och en den switch vi har i manöverrummet. Här är jag ganska så lost och följer bara de instruktioner jag får av våran IT-kille. Ordern för detta var dra två kablar mellan skåp och switch, tydligt och enkelt. Jag var lite orolig för denna kabeldragning då jag trodde att det var fullt i kabelröret redan, det var det som tur var inte. Vad som ännu bättre var va att elektrikerna lämnat en tråd för att kunna dra igenom fler kablar, hur bra som helst. Tyvärr så saknades det en och en halv meter på datorkabeln för att kunna gör två stycken och en sån kabel får man tydligen inte skarva. Resultatet av detta blev att bara en kabel är där just nu och vi väntar på mer.

Kabeldragning från pannans styrskåp…
till en switch i manöverrummet..
och sen på något sätt vidare till en dator.
Smidigt när allt är förberett och fungerar som det ska. Det är alltid lite spännande att se om man får med sig kabeln hela vägen igenom.
Idag har Carl några bilder på mig i arbete. Här är den första när jag tejpar ihop dragtråden och kabeln.

Isolering

När vi saknade datorkabel så gav jag och Carl oss på med att isolera lite på torken. Det vi isolerar är ingående luft i torken, alltså varmluftskanalerna från pannorna till tork. Vi har redan isolerat en del, men det tog slut på material och nu hade vi mer igen. Att helt isolera de ingående rören känns som en vettigt grej att göra nu. Alla grader man slipper tappa från panna till tork är ju värdefulla på flera sätt och graderna man tappar på vägen är ju helt onödiga, det är i torken värmen gör nytta. Så isolering av ventilationsrör tog lite av våran dag idag. Det blev inte riktigt klart, vi har lite kvar på ett av rören, men snart är det också klart. Sen är frågan om vi även ska isolera kupan där varmluften kommer in i torken, vi får se.

 

Mer isolering
Lite klurigt var det med vinklar, luckor, spjäll och grejor.
Det blev nog inte så tokigt i alla fall. Nu blir det lite mindre eldning åt kråkorna…
Andra och sista bilden på mig i arbete tagen av Carl. Figurutskärning i toppklass.

 

Värmekabel

Dagen bjöd även på en kombination av värmen och kabel, det var dags att byta den läckande värmekabeln idag. Häromdagen så upptäckte vi ju att en värmekabel i en av våra vattenledningar börjat läcka, inte så illa så att den inte fungerade, men bytas måste den ju i alla fall. Idag var dagen för detta. Som tur var så var det en av det lättaste och kortaste kablarna att byta, så det var inte en så stor utmaning. Det gick kanske inte så smidigt som jag hade planerat, men inte långt ifrån. I stort sett så var det bara att dra ut den gamla och i med den nya, med undantag för några ställen där kabeln kunde fastna och skadas. Där behövdes det skruvas isär och hjälpa kabeln på rätt väg. Nu är det gjort och kylan kan få komma tillbaka, gärna snart så man slipper klafsa runt i vatten och gegga…

Elektrikern Emil från Elcenter skötte dagens strömkoppling.
Den nya kabeln ska dras.

Avslutar med några bilder på hur vädret fick allt att bli lite tråkigt idag:

Imorgon lyser nog solen igen, hoppas det i alla fall.