”Vi hade i alla fall trevligt!”

Drevjaktsäsongen är nu till ända och som final var det jakt i lördags och även en snabbis idag. Resultatet av dessa två dagar var inte mycket att lägga på grillen, men vi hade i alla fall trevligt och det tycker jag är en viktig del i det hela. Skogsbadning och få träffa trevligt folk i en combo är inte så dumt. 

Sista rycket

Nu är det gjort sista såten med hund har jagats igenom här för detta jaktåret. Det blev ett ryck med två dagars jakt med en vilodag emellan. Resultatet blev som sagt var att det inte bjöds på några skottlägen på lovliga vilt. Vi hade några kronhjortar och rådjur som visste var de skulle springa för att synas utan att fällas och några älgar som inte var lovliga som retades lite, men annars var det väldigt lugnt. Det var egentligen inte helt förvånande att det var ganska så lugnt på djur för vi har haft ett ganska så hårt jakttryck i år, och djuren är smarta och lär sig hur de ska göra för att hålla sig undan. Djuren är inte borta, utan håller sig bara borta från där vi jagar på dagarna. På nätterna så dyker de däremot upp och visar att de finns när de kommer ut på fälten och betar. Det är lite tråkigt, men vi gör i alla fall vad vi kan på dagarna för att hålla dem undan. Nu är i alla fall sista rycket med hund gjort på klövvilt tills i höst och det har varit en bra säsong för både husse och hund, vi har ändå fått några nyttiga mil i benen.

Elit redo inför sista släppet för nu. Jag har inte berättat att det var sista släppet tills i höst än… Jag tar det vi bättre tillfälle.
Tur att det finns fin teknik som håller koll på vad som händer i skogen. Att se vart hunden är på en klocka är kanske inte det nödvändigaste, men lite häftigt i alla fall..
Vackra dagar i skogen. En stor utveckling för Elit i år är att han har lärt sig att träd, buskar, stenar inte flyttar på sig för honom, utan att han måste anpassa sig.
Att djuren finns där, även om inte vi hittar dem där vi letar syns i alla fall. Inte minst på granskogen där barkskadorna från Kron har ökat rejält över hela gården. Typiskt, när man var så glad över att slippa mufflonen och deras skador så dyker detta upp och ökar. Just här har redan mufflonen varit på varenda gran och nu går kronen på dem igen, bara lite högre upp.
Gammal mufflon skada lite längre ner och färsk kronskada lite högre upp..

Tyvärr, så fick jag göra den här säsongen med bara en hund, då jag var tvungen att ta bort den andra i somras. Han blev aldrig återställd i sitt knä och fick han inte 100 % fysisk fart så mådde han inte bra. Det var tungt och tråkigt, men det bästa för honom…

 

Stormen

Det var ju även lite blåsigt i helgen på många håll och även här. Vi klarade oss ändå undan de värsta vindarna och klarade oss i stort bra (vad jag vet). För omväxlingens skull hade vi knappt ens ström avbrott, annars brukar det bli ont om ström här så fort träden börjar svaja lite känns det som. Skogen verkar också ha klarat sig bra i det stora hela, jag tror att jag kan räkna antalet nya vindfällen i helgen på mina händer och tår, så långt ifrån katastrof i alla fall.

En dag i skogen bjöd på en bra överblick på vad nytt som ramlat omkull. Nu finns det lite att såga i igen…
Tur att det häromdagen dök upp en uppgradering till skogskärran. Nu ska det bara på plats.

 

Sådär nu börjar den riktiga säsongen för att försvara grödorna från vilt. Det har slutat fodrats på många håll nu när hundjakten har slutat (smidigt och ansvarsfullt nu när den hårdaste månaden börjar) och grödorna är ett ganska lättåtkomligt byte för det vilda när ingen skyddande snö finns. Hoppas att det blir lugnt, men jag får för mig att den stigande trenden med stora skador nu på våren kommer fortsätta. Hoppas att jag har fel….